Necesare! Administrațiile locale din zona Lugoj – Făget au nevoie de mijloace de transport, pentru elevii navetiști

Deschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, astfel că și administrațiile din mediul rural încearcă să asigure elevilor toate condițiile de care au nevoie, printre care și transportul către unitățile de învățământ și retur spre locurile de domiciliu.
Dacă în multe localități nu sunt probleme legate de acest serviciu, există și comune, în special cele cu populație numeroasă, unde se resimte nevoia de suplimentare a mijloacelor de transport.

De un astfel de vehicul special destinat transportului elevilor are nevoie și comuna Bethausen, cea mai mare din estul județului Timiș, cu un număr de aproape 3.000 de locuitori.

”Noi avem peste 600 de elevi pe raza comunei și foarte mulți fac naveta din satele aparț­i­nă­toare Cutina, Nevrincea, Clicio­va, Cladova și Leucușești către Școa­la Gimnazială din Bethausen. Îi transportăm cu două microbuze de 18 locuri, dar simțim acut lipsa unui mijloc de transport suplimentar, chiar de 36 de locuri. A­vem speranța că vom putea rezolva această problemă în viitorul apropiat”, a declarat primarul Ioan Lihoni.

Pentru că la Bethausen sunt mulți copii, administrația locală construiește în această perioadă încă un corp de clădire cu cinci săli în care va funcționa o grădiniță și o școală cu clasele I-IV .

Costuri mai mari

Și la Darova, comună care înregistrează, de asemenea, circa 3.000 de locuitori, ar mai fi nevoie de o mașină, pentru transportul elevilor. În prezent, acesta se realizează cu două microbuze cu capacitatea de 18 locuri fiecare.

”Cu un microbuz transportăm elevii la școlile din Lugoj, iar cu celălalt rezolvăm pro­blema în satele aparținătoare Sa­coșu Mare și Hodoș. Avem mulți elevi și de aceea ar mai fi nevoie de încă un autovehicul, dar și de un buget pe măsură. Noi trebuie să ne încadrăm în aceste cheltuieli. Cu încă o mașină vor crește costurile legate de alimentare, în­tre­ți­nere, piese de schimb, asigurarea salariului pentru încă un șofer și multe altele. Încercăm să găsim o soluție, pentru a mulțumi pe toată lumea”, ne-a spus Sorin Tilihoi, primarul Darovei.

Dotare serioasă la Dumbrava

Există și unități administrativ teritoriale care nu întâmpină greutăți în acest sens, ce au însă și o po­pu­lație mai redusă. Un exemplu ar fi Primăria Dumbrava, care este probabil și cea mai dotată din punct de vedere al transportului şcolar, dintre toate comunele din estul judeţului. În ultimii ani, reprezentanţii administraţiei locale au reuşit să achiziţioneze două autobuze şi să primească în dotare două microbuze, fiecare cu câte 16 locuri.

”În cele trei sate ale comunei – Răchita, Bucovăţ şi Dumbrava, avem foarte mulţi copii, iar aceştia trebuie transportaţi înspre şi dinspre şcolile unde învaţă. Cei mai mulţi elevi merg la Făget, însă sunt destui care trebuie transportaţi şi către şcoala gimnazială din centrul de comună sau Lugoj”, ne-a transmis primarul Ioan Ihasz.

În total, edilii locali asigură naveta unui număr de 150 de copii. Dintre aceştia, aproape 120 merg la Făget, iar restul sunt aduşi de la Bucovăţ și Răchita, la Şcoala Gimnazială Dumbrava.

Autobuz modern la Tomești

Și Tomeștiul are în dotare un autobuz modern, marca Iveco, achiziționat nou – nouț, în urmă cu cinci ani. Are capacitatea de 33 de locuri și asigură transportul elevilor la liceul din Făget.

”Pe lângă multe alte investiții, o altă mândrie a noastră este achi­zi­țio­narea unui autobuz nou și obținerea a două microbuze noi, pentru transportul elevilor în condiții deosebite. Astfel, transportul elevilor către li­ceul din Făget și în centrul de comună se face civilizat, cu aer con­diționat dacă este căldură prea mare afară sau iarna cu încălzire, dacă este frig”, ne-a declarat Costel Me­delean, primarul comunei To­mești.

Autovehiculul a costat circa 80.000 de euro și a fost cumpărat cu bani de la bugetul local. În estul Timișului, majoritatea comunelor au cel puțin două microbuze destinate sistemului e­du­ca­țio­nal, o parte dintre acestea fiind repartizate de Consiliul Județean la sfârșitul deceniului trecut.

Articolul Necesare! Administrațiile locale din zona Lugoj – Făget au nevoie de mijloace de transport, pentru elevii navetiști apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*