Nepăsare! Primăriile din Timiș nu mai acordă burse școlare și sunt reticente când vine vorba de bugetul pentru învățământ

O inițiativă colaborativă, intitulată ”Școli curate 2.0” și apărută din dorința comună a Societății Academice din România și a Instituției Avocatul Poporului, a scos la iveală o situație îngrijorătoare privind acordarea burselor școlare pentru elevi la nivel județean în anul școlar 2019-2020.
Cu toate că primăriilor le revine sarcina de a susţine educaţia la nivel local prin finanţarea complementară acordată şcolilor, în raportul publicat de către cele două instituții se arată că doar cinci respectă legea şi acordă toate tipurile de bursă.

“La șase luni de la începerea efectivă a operațiunilor preliminare, ne bucurăm să lansăm Raportul alternativ privind starea educației în județul Timiș în anul școlar 2019-2020. Anul acesta vedem, din cauza crizei sanitare generate de SARS-CoV 2, nevoia și importanța investiției în educație la nivel local. Construirea grupurilor sanitare în interiorul edificiilor școlilor sau dotarea unităților de învățământ cu materialele specifice prevenirii răspândirii virusului intră ambele în sfera competenței autorităților publice locale (investiții și cheltuieli materiale cu bunuri și servicii), urmând a fi abordate punctual în paginile raportului de față.”, a declarat Cristian Ghingheș, coordonator proiect.

Din raportul publicat reiese că nu mai puțin de 95% din primăriile din Timiş nu respectă legea şi nici drepturile elevilor. Acestea fie nu alocă fondurile prevăzute pentru burse, fie le lipseşte documentul care să ateste cuantumul şi numărul de burse alocate în anul curent pentru fiecare categorie de bursă, adică Hotărârea de Consiliu Local, fie alocă bursele incomplet şi nu acoperă toate categoriile, respectând doar parţial legislaţia în vigoare.

“În cadrul proiectului Şcoli Curate 2.0 am analizat situaţia din judeţul Timiş în ceea ce priveşte bursele şcolare. Avem 99 de unităţi administrativ teritoriale în judeţ: în mediul urban regăsim Timişoara, reşedinţa de judeţ, municipiul Lugoj, oraşele Sânnicolau Mare, Recaş, Jimbolia, Gătaia, Făget, Deta, Ciacova şi Buziaş. În perioada februarie-martie 2020 am trimis cereri către toate primăriile din judeţ şi le-am solicitat să ne comunice aceste date de interes public. Au răspuns cererii noastre 92 de primării din totalul de 99”, a declarat Andrada Mazilu, coordonatoarea proiectului Școli curate în județul Timiș.

Peste 30 de primării nu alocau în anul 2019 niciun leu din bugetul local pentru burse, deşi legea le obligă, iar numărul lor a continuat să crească în 2020.
Potrivit datelor din raport, primăriile din zona Lugoj-Făget care încălcau legislaţia în vigoare încă din 2019 şi odată cu ea şi drepturile elevilor sunt Bara, Traian Vuia, Balinț, Tomești, Bethausen, Bârna, Boldur, Pietroasa, Făget, Darova, Fârdea, Mănăștiur și Ohaba Lungă. Pe listă în acest an s-au adăugat, printre altele, şi localităţile Victor Vlad Delamarina, Valcani și Maşloc.

Singura Primărie din zona Lugoj-Făget care respectă Legea, care are o Hotărâre de Consiliu Local și precizează cuantumul pentru toate cele patru tipuri de burse, este cea din Curtea.

Cu toate acestea au fost doar câteva primării care, deși nu au alocat fonduri pentru burse în anul 2019, au decis alocarea unor fonduri în 2020. Printre acestea enumerăm Lovrin, Bethausen, Saravale, Tormac, Secaș. La polul opus, primăriile Victor Vlad Delamarina, Valcani și Mașloc, care în 2019 alocau fonduri pentru bursele elevilor, în acest an au renunțat la ele.

Îngrijorător este că un oraş atât de mare precum Lugojul, cu atât de multe şcoli şi elevi înscrişi în sistemul de educaţie, nu a alocat în acest fonduri pentru bursele elevilor, cu toate că în 2019 în buget era cuprinsă suma de 88.000 lei. Și la capitolul transpa­rență privind bugetul alocat învăță­mântului local, multe primării stau prost.

Obținerea datelor pentru realizarea raportului a fost foarte anevoioasă, în ciuda eforturilor coordonatorilor și voluntarilor “Școli curate”, care au fost nevoiți în 70% dintre cazuri să sune săptămâni la rând, să alcătuiască o listă neagră publică și să amenințe cu acțiunea în instanță pentru ca primăriile să furnizeze în cele din urmă informațiile privind finanțarea învățământului la nivel local. Alarmant este faptul că 14 primării au împiedicat accesul la Hotărârea Consiliului Local. Pe lista rușinii, din zona Lugoj-Făget se regăsesc Dumbrava și Margina. Sub aspectul sumelor alocate în 2020 pentru investiții în învățământul local, totalul acestora este de 47.605.366 lei. Media sumelor alocate, prin raportare la numărul total de primării care au alocat sume, este de 1.012.880 lei.

Din totalul de 99 de localități, 47 au alocat în mod real sume pentru investiții în 2020, 32 nu au alocat deloc, iar despre 20 încă nu sunt informații (din cauza netransmiterii vreunui răspuns la cerere sau a omiterii acestei informații în răspunsul transmis).

Primăriile care nu au alocat sume către investiții în 2020 sunt Balinț, Bara, Boldur, Bucovăț, Ciacova, Coșteiu, Curtea, Dumbrava, Margina, Ohaba Lungă, Pădureni, Tomești, Tomnatic, și Victor Vlad Delamarina.

Concluzia raportului este că bursele pentru elevi nu sunt o prioritate pentru unitățile administrativ teritoriale din județul Timiș, regula fiind aceea a nealocării fondurilor necesare, a neaprobării hotărârii anuale de Consiliu Local pentru cuantumul și numărul burselor, deci a nerespectării legii.
Peste 70% dintre localitățile din județul Timiș alocă sub 50.000 de lei pe an pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, o sumă departe de a fi suficientă pentru acoperirea tuturor nevoilor de la clasă și din școală, începând cu utilitățile și materialele de curățenie și terminând cu dotările și consumabilele care trebuie asigurate la clasă, nu din buzunarele părinților, ci din bugetul local.

De altfel, există destule primării timișene care nu alocă niciun leu pentru bunuri și servicii. Mai grav este că alocarea medie a scăzut în 2020 cu 26% la nivelul întregului județ.

Articolul Nepăsare! Primăriile din Timiș nu mai acordă burse școlare și sunt reticente când vine vorba de bugetul pentru învățământ apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*