„Nu avem bani, nu putem, poate altădată?!” Ba, se poate!

F. T.

Dacă în loc de echipaje de poliție care stau la pândă pentru a-i stopa pe vitezomani s-ar face un punct de prim ajutor, parcă – parcă ar fi un semn că ceva se schimbă în județ. În bine. Dacă în loc de atâtea și-atâtea mașini aduse din Bulgaria, cu diverse defecțiuni tehnice, am avea mai multe salvări sau ambulanțe SMURD, ar fi un progres. Dacă în loc de văicăreli de genul “în urma unei analize, s-a ajuns la concluzia că nu putem, deocamdată, să montăm separatoare de sens pe DN 1, fiindcă nu avem bani suficienți”, s-ar găsi o soluție, fie și provizorie, poate că nu am mai avea atâtea accidente, atâția morți, atâția răniți grav.
În schimb, tot în urma unei analize, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova nu a ales calea lui “nu avem, nu putem, costă prea mult”, ci a decis înființarea a încă trei Puncte de Lucru în județ, în afara celor șase deja existente, respectiv la Puchenii Mari, la Balta Doamnei și la Filipeștii de Pădure.

“În urma unui studiu efectuat la nivelul inspectoratului, s-a ajuns la concluzia că, pentru salvarea de vieți și de bunuri, se impune înființarea altor trei puncte, pe lângă cele șase existente deja la Plopeni, Valea Doftanei, Apostolache, Cheia, Lipănești și Comarnic”, ne-a precizat purătorul de cuvânt al ISU Prahova, sublocotenent Raluca Vasiloae.
Înființarea unui punct de intervenție la Puchenii Mari este justificată, potrivit interlocutoarei noastre, de faptul că pe raza acestei localități, situate pe DN 1, în ultimii ani au avut loc foarte multe accidente. “Or, pentru ca timpul de răspuns al echipajelor de intervenție să fie cât mai scurt, pentru a nu fi necesar să fie trimiși pompierii de la “descarcerare” de Ploiești la Pucheni, este bine să avem dislocat un echipaj chiar acolo. Deocamdată, la Puchenii Mari a fost luată în calcul arondarea unei autospeciale nu și a unui echipaj SMURD, dat fiind faptul că parcul auto al ISU Prahova nu dispune de suficiente ambulanțe”, ne-a mai spus interlocutoarea noastră.ISU
Pe de altă parte, însă, se impune o precizare: o astfel de autospecială, de tip nou, are inclus și echipaj de descarcerare, care poate interveni prompt la evenimentele rutiere de care nu duce, din păcate, lipsă, tronsonul DN1 care străbate județul.
În afară de accidentele amintite, tot la Puchenii Mari sunt multe ferme care, în ultima perioadă, au fost afectate de incendii, ceea ce justifică înființarea noului punct de lucru. Ca să nu mai amintim de incendiile de vegetație, care, nu o dată, au afectat circulația pe șosea.
Mai norocoși sunt, însă, locuitorii din Balta Doamnei. Acolo vor fi dislocate atât o autospecială de stingere cu apă și spumă, cât și un echipaj SMURD. În plus, în cel mai scurt timp, urmează să se facă și recepția imobilului în care va funcționa noul punct.
Printre rațiunile pentru care conducerea ISU “Șerban Cantacuzino” Prahova a hotărât înființarea unui punct de lucru și la Filipeștii de Pădure se regăsesc numărul mare de incendii, accidentele și, desigur, izolarea localității de cel mai apropiat centru sau detașament.
Până la funcționarea efectivă a celor trei puncte de lucru amintite mai sus, schema ISU Prahova arată astfel: două Detașamente de Pompieri în Ploiești, câte unul în Câmpina, Sinaia, Mizil și Vălenii de Munte; patru Gărzi de Intervenție în Băicoi, Urlați, Măneciu și Slănic; șase Puncte de Lucru, în Plopeni, Valea Doftanei, Apostolache, Cheia, Lipănești, Comarnic. Acesta din urmă vor deveni nouă la număr, odată cu înființarea celor trei puncte de lucru amintite mai sus: la Puchenii Mari, la Balta Doamnei și la Filipeștii de Pădure.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*