O alunecare de teren a rupt drumul județean dintre Zâmbroaia și Predeal Sărari

V. Stoica

Precipitațiile abundente au început să le facă probleme administratorilor de drumuri, în special în jumătatea de nord a județului Prahova, unde au reînceput alunecările de teren.
Cel mai nou caz a apărut pe drumul județean DJ219, unde circulația a fost restricționată pe banda de circulație Zâmbroaia – Predeal Sărari. O alunecare de teren produsă în zonă a antrenat, odată cu dealul, și o parte din drum, care a fost afectat pe o lungime de aproximativ 12 metri.
Angajații Direcției Județene de Protecția Plantelor și Întreținere a Drumurilor Județene au intervenit pentru semnalizarea rutieră a zonei afectate, iar circulația se desfășoară deocamdată alternativ pe o singură bandă.
Ieri, urmau să fie luate și alte măsuri de urgență, de către reprezentanții direcției menționate.

De menționat că, la începutul acestui an, conducerea actuală a CJ Prahova a propus, iar consilierii județeni ai partidelor de la putere au aprobat, desființarea Direcției Județene de Protecția Plantelor și Întreținere a Drumurilor Județene, pe motiv că nu este necesară această structură aflată în subordinea Consiliului Județean.
Intervențiile avute în ultima vreme de către angajații acestei direcții – în situații de urgență, când era practic imposibilă selecția unei firme care să acționeze în cel mai scurt timp – demonstrează cât de necesară este menținerea unei asemenea structuri.
În acest an, în Prahova s-au semnalat mai multe alunecări de teren, unele noi, altele produse prin reactivarea unor zone predispuse la asemenea fenomene naturale cauzate de precipitațiile abundente.
Una dintre cele mai mari alunecări de teren din ultimii ani a avut loc, la începutul lunii aprilie 2021, în satul Livadea din comuna prahoveană Vărbilău, unde pământul a luat-o la vale pe o suprafață estimată la circa 15 hectare de teren. Practic, un întreg deal s-a rupt în bucăți, ca urmare a multiplelor falii care au apărut în zonă din cauza precipitațiilor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*