O fi oportun pentru siguranţa ploieştenilor un sistem de monitorizare a zonelor „cu potenţial” pentru infractori?

Violeta Stoica

În doi timpi și trei mișcări, adică în interval de o săptămână, Primăria Ploiești vrea să găsească o firmă pentru semnarea – prin achiziție directă – a unui contract evaluat la 84.000 de lei, societate care ar trebui să pună pe hârtie un studiu de oportunitate destinat realizării unui “sistem integrat de monitorizare activități”. Studiu care ar trebui să fie “la purtător”, dacă luăm în considerare termenul destinat conceperii acestei documentații: 40 de zile de la ordinul de începere a prestării serviciilor.
Dincolo de termenele destul de strânse ale acestei proceduri, caietul de sarcini întocmit de reprezentanții Primăriei Ploiești pare să răspundă deja nelămuririi privind oportunitatea apariției unui sistem de supraveghere video în mai multe locații din oraș: “necesitatea acestui proiect este justificată de infracționalitatea în zonele de interes public”!
Fără prea multe comentarii și fără necesarele semne de punctuație, iată ce spune caietul de sarcini al primăriei: “Prin implementarea unui sistem de monitorizare activități se va urmări detectarea, identificarea și descurajarea următoarelor tipuri de activități: furt, tâlhărie vandalism folosirea armelor albe sau de foc trafic de droguri constrângeri asupra persoanelor, în special asupra copiilor amenințări teroriste consum de alcool și stupefiante persoanele turbulente/violente orice recurgere la violență în zonele monitorizate”. Ați avut suflu ca să lecturați textul citat mot-a-mot din caietul de sarcini? Dacă da, felicitări!
Prin urmare, dacă luăm în considerare cele de mai sus (fără stilul imposibil al frazei fără semne de punctuație), este evidentă oportunitatea apariției în mod real a unui sistem de monitorizare video care să descurajeze infractorii sau, Doamne ferește, teroriștii care ar putea apărea pe străzile din Ploiești.
Mai ales că, în documentația de atribuire a contractului de prestări servicii în valoare de 84.000 de lei, se dau și propunerile de implementare: monitorizarea intrărilor în instituțiile de învățământ de stat din Ploiești, monitorizarea aglomerărilor urbane de tipul parcurilor, locurilor de joacă, piețelor publice, monitorizarea intersecțiilor semaforizate (inclusiv identificarea numerelor de înmatriculare, a mărcilor și a culorii mașinilor staționate sau aflate în mers, în raza de acțiune a camerelor video), monitorizarea parcărilor, a spitalelor, a bisericilor și a… platformelor de gunoi. La toate acestea, se va adăuga un centru de comandă și control în care să se gestioneze toate sistemele și informațiile.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*