O prahoveancă a câștigat un proces la CEDO intentat împotriva statului român

V. Stoica

O prahoveancă în vârstă de 48 de ani a câștigat la CEDO un proces pe care l-a intentat Statului Român în anul 2012, acuzând autoritățile române că nu a avut parte de un proces echitabil, în urma unui incident din anul 2009.
Femeia a obținut, la mijlocul lunii februarie 2021, la nouă ani de la înregistrarea plângerii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, 1.000 de euro – daune morale și încă 100 de euro – cheltuieli de judecată.
Totul a pornit în anul 2009, când prahoveanca Valentina N. a fost acuzată că a lovit pe stradă o altă femeie, care ulterior a depus plângere la Poliție, având de partea sa și un martor. Pe de altă parte, alte două persoane (una dintre acestea fiind fratele presupusei agresoare) au declarat că fapta nu a avut loc, iar victima a depus un certificat medico-legal în care se arăta că vânătăile pe care le avea în zona feței nu necesitau tratament medical.
Într-un final, procurorii au ajuns la concluzia că fapta nu constituie infracțiune, dar i-au aplicat presupusei agresoare o amendă de 400 de lei (echivalentul la vremea respectivă a 90 de euro), sancțiune pe care femeia a atacat-o în instanță, invocând că nu există probe care să confirme atacul și că declarațiile martorilor au fost luate în absența ei sau a avocatului său.
Judecătorii au apreciat că măsura procurorului a fost corectă, invocând în acest sens certificatul medical prezentat de femeia cu care reclamanta a avut conflictul și declarația unui martor pe care l-a audiat doar procurorul.
În anul 2012, după finalizarea tuturor căilor de atac în țară, prahoveanca s-a adresat judecătorilor de la CEDO, care au concluzionat, la nouă ani distanță, că femeia nu a avut dreptul la un proces echitabil, pentru că instanța de judecată a confirmat decizia procurorului fără a mai asculta și martorii.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*