ONU: „Suntem în război” împotriva COVID-19

Lumea este „în război” împotriva COVID-19, a declarat ieri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând comunităţii internaţionale să meargă dincolo de solidaritate şi să intre într-o „economie de război” pentru a opri virusul, relatează AFP,preluată de Agerpres. „Pandemia de COVID-19 a provocat un tsunami de suferinţă. S-au pierdut peste 3,4 milioane de vieţi. Circa 500 de milioane de locuri de muncă au fost distruse; companiile au avut pierderi de mii de miliarde de dolari”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii anuale a membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).”Cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult şi mă tem că acest lucru este departe de a se fi terminat”, a adăugat el.Secretarul general al ONU a cerut lumii să răspundă „într-un mod hotărât şi unit pentru a opri virusul”, însă a subliniat că acest lucru nu este suficient.”Suntem în război cu un virus. Avem nevoie de logica şi urgenţa unei economii de război, pentru a consolida capacitatea armelor noastre”, a mai spus el.
„Dacă nu acţionăm acum, ne vom găsi într-o situaţie în care ţările bogate îşi vor vaccina majoritatea populaţiilor şi îşi vor deschide economiile, în timp ce virusul va continua să provoace suferinţe profunde pe măsură ce circulă şi dezvoltă mutaţii în cele mai sărace ţări”, a avertizat el. „Alte vârfuri ale pandemiei ar putea face sute de mii de victime şi ar putea încetini redresarea economică globală”, a mai spus el.
Antonio Guterres a declarat că a cerut G20 să înfiinţeze un grup de lucru care să reunească toate ţările care dispun de capacităţi de producţie a vaccinului, OMS şi instituţiile financiare internaţionale capabile să discute cu companiile farmaceutice şi alţi actori cheie.”Sunt gata să mobilizez întreg sistemul Naţiunilor Unite pentru a sprijini acest efort”, a mai spus el.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*