Opinie/Ionel Pană despre Liga Campionilor. Gyor Audi, cu sau fără fair play?

Calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, la handbal feminin, este, încă, învăluită în ceață, în ambele grupe, semn că cele 12 adversare se luptă aprig, pentru fiecare punct. De altfel, așa s-a întâmplat încă de acum cinci ani, de când Federația Europeană (EHF) a instituit Final Four-ul pentru Champions League, o formă extrem de atrăgătoare pentru spectatori, dar și o rețetă financiară care se dovedește de succes, pentru echipele participante, cât și pentru forul european.

Din păcate, pentru celelalte federații continentale, Final Four-ul a fost, încă de la început, o afacere a maghiarilor, care au câștigat drepturile de organizare a turneului pentru primii patru ani, 2014-2017, și continuă să aibă același statut de gazde, în urma unei noi licitații. Și uite-așa, din cinci ediții ale Final Four-ului Ligii Campionilor, desfășurate la Budapesta, Gyor Audi și-a trecut în cont trei, în anii 2014, 2017 și 2018, Buducnost a punctat o dată, în 2015, iar trofeul din 2016 a revenit echipei bucureștele CSM.

În acest sezon, 2019, am ajuns în faza Main Round-ului, cu două grupe a câte 6 echipe, din care se califică doar primele două clasate, în mult râvnitul Final Four al competiției. În prima grupă, sunt trei grupări care se luptă cu șanse reale pentru cele două pașapoarte, și vorbim de Metz și Rostov, ambele cu câte 9 puncte, pe locul trei aflându-se Buducnost, cu 8 puncte. Mai sunt patru etape din Main Round, iar teoretic și Kobenhaven, dar și Odense ar mai putea prinde un bilet spre Budapesta, chiar dacă au doar câte patru puncte. Este puțin probabil ca Metz sau Rostov, ba chiar și Buducnost, să meargă din înfrângere, în înfrângere, iar codașele să arate un handbal nou, care să le aducă ploaie de puncte.

Oricum, situația este în ceață, așa cum am mai spus, pentru că în această lună se joacă derby-ul Rostov/Metz, iar în martie, pe 3, Buducnost are șansa să-și ia revanșa în fața rusoaicelor de la Rostov, meci ce poate fi decisiv în economia calificării!

În Grupa a 2-a, Gyor Audi conduce cu 11 puncte, cu trei mai multe decât urmăritoarele sale, Vipers și CSM București. Și cum sângele apă nu se face, fruntașa clasamentului, Gyor Audi, și-a permis să dea un punct conaționalei Ferencvaros, în ultima rundă de Champions League, pentru a-i mai îndulci zestrea de puncte (acum are 5) și a-i mai crea iluzia că poate merge și ea în Final Four. De altfel, pot să spun că Audi a ajuns în situația în care poate împărți puncte după bunul plac, sprijinind o grupare sau alta, care să urce în actul final. Din nefericire, gestul Gyor-ului poate afecta echipa bucureșteană CSM destul de mult – adversara noastră directă este echipa norvegiană Vipers, căreia CSM-ul îi este inferioară la golaveraj, dacă se iau meciurile directe. Așa se face că dubla dintre Gyor și Vipers devine extrem de importantă, dacă Gyor bate de două ori, ceea ce îi și este la îndemână, atunci CSM-ul are toate șansele să meargă în Final Four, pentru al patrulea an consecutiv, cu condiția ca formația noastră să joace la adevărata ei valoare. Dacă Gyor pierde
Da, pot fi și jocuri de culise, iar singura care poate face aceste jocuri este Gyor Audi – rămâne să vedem dacă echipa maghiară va fi sau nu fair play, dacă-și va apăra corect șansele, până la finalul acestui Main Round. Și vom putea afla o parte din răspunsuri chiar peste trei zile, adică pe 9 februarie, când Gyor primește vizita lui Vipers, dar și pe 23 februarie, când CSM București dă ochii din nou cu Pintea, de data aceasta în Polivalenta bucureșteană. Și apropo de Crina Pintea, trebuie să spunem câ, în meciul cu cântec, dintre Ferencvaros și Gyor, românca n-a marcat decât un gol, de ce oare!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*