Opoziţia, front comun în plenul Camerei Deputaţilor împotriva declaraţiei transmise de Dragnea şi Tăriceanu ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Reprezentanţii PNL, PMP şi USR au luat cuvântul ieri dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor pentru a contesta declaraţia transmisă marţi de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Dragnea a fost acuzat de abateri disciplinare pentru că această declaraţie nu a respectat procedurile parlamentare. Liderul deputaţilor PNLm Raluca Turcan,
a cerut demisia lui Dragnea din fruntea Camerei, acelaşi lucru făcându-l şi deputatul PMP, Robert Turcescu. Liviu Dragnea nu este prezent la şedinţa de plen, şedinţa fiind condusă de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit Hotnews.ro.
„În calitate de lider de grup, consider neavenite afirmaţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu şi solicit demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor,” a spus Turcan de la tribuna plenului. „Cât mai aveţi de gând să conduceţi dvs sau alt coleg şedinţa? Dumneavoastră vi se pare firească declaraţia? Ceea ce spunem noi este simplu – dl Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei Deputaţilor”, a afirmat şi Turcescu.
Mai mulţi deputaţi au acuzat faptul că s-a încălcat regulamentul şedinţelor comune, întrucât o astfel de declaraţie ar fi trebuit discutată în şedinţa comună. „Nu mă regăsesc în declaraţia transmisă, cred că a fost făcută ca preşedinte PSD şi dl Tăriceanu ca preşedinte ALDE”, a spus şi deputatul PMP Petre Movilă. „Este evident că şi-au încălcat atribuţiile art. 94 din Regulamentul Camerei. Ce ar fi dacă l-am sancţiona pe dl Dragnea de a nu se putea prezenta la una dintre şedinţe şi care ar fi urmarea? Pentru că dl Dragnea nu ne onorează cu prezenţa, nu cred că la o şedinţă din 10 preşedinte a fost prezent”, a adăugat şi deputatul PNL Ioan Cupşa.
Florin Iordache a intervenit şi a precizat că, potrivit art. 34 litera „i” din regulament, „preşedintele Camerei Deputaţilor reprezintă Camera Deputaţilor în relaţiile externe pe toată durata mandatului său.”
Deputatul PNL, Gigel Știrbu, i-a răspuns că acest lucru se referă la deplasări externe în care preşedintele reprezintă fizic Parlamentul.
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a luat la rândul său cuvântul şi a propus să se voteze astăzi declaraţia transmisă ieri de Dragnea şi Tăriceanu. Ulterior, deputatul USR Tudor Benga l-a contrazis afirmând că potrivit regulamentului este nevoie ca alte documente trebuie transmise cu cel puţin două zile înainte.
Luările de cuvânt au durat circa jumătate de oră, până când s-a votat sistarea lor, la propunerea UDMR.
Deputatul USR, Matie Dobrovie, a încercat să mai susţină o declaraţie pe acelaşi subiect, însă Iordache i-a tăiat microfonul.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*