Oscilațiile de formă ale juniorilor utiști, una dintre problemele lui Balint: „Să înțeleagă că preocuparea lor numărul unu trebuie să fie fotbalul!”; Emoții cu Rusu

Echipa Under 19 a „Bătrânei Doamne” a fost în „careul de ași” al Ligii Elitelor în vara anului trecut, dar fără Isac, Miculescu și Oroian, opriți de Laszlo Balint la prima echipă pentru meciul promovării în Liga 1, de la Pitești, arădenii nu au putut trece în semifinale de Dinamo. Cei trei se pregăteau să-și împartă minutele și pe scena primului eșalon, doar că s-au infectat cu COVID la începutul lunii august. Atunci, conducerea arădenilor i-a împrumutat pe repede înainte pe Dragoș Tescan, de la Turris și pe Dennis Rusu, de la Șoimii Lipova, iar ulterior a mai sosit și Călin Popescu, de la Sepsi.

Emoții pentru Denis Rusu:Este foarte bine că a primit acceptul de a se antrena la capacitate normală”

Moldovan a început fulminant campionatul între buturi, dar erorile cu Poli Iași l-au readus pe Florin Iacob în poartă, iar Laszlo Balint trebuia să găsească alți doi juniori cu care să înceapă meciurile din Liga 1. Denis Rusu și-a câștigat repede un loc de titular prin evoluțiile sale începând cu etapa a 5-a, însă sinuzita suferită după meciul cu Gaz Metan parcă l-a tras puțin înapoi. Cu CS U Craiova a fost înlocuit la pauză, iar la Sfântu Gheorghe nu a apărut nici pe foaia de joc. „A fost o problemă de ordin medical, s-a confruntat cu niște palpitații kla inimă. A fost la un control cardiologic, a purtat niște dispozitive timp de 24 de ore, inclusiv în efort, a avut niște episoade de tahicardie. Deocamdată lucrurile sunt ok, a fost inclusiv la Brașov la un control mai amănunțit în ceea ce privește această problemă. Totul pare ok dar a fost afectat, a fost destul de speriat în această perioadă. Este foarte bine că nu este nimic grav și că a primit acceptul de a se antrena la capacitate normală, la intensitate normală și atunci din punctul ăsta de vedere veștile sunt îmbucurătoare. Rămâne să vedem în ce măsură putem să contăm pe el atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihologic pentru că, v-am spus, a fost destul de afectat în această perioadă ținând cont de problemele medicale cu care s-a confruntat”, a dezvăluit Laszlo Balint la conferința de presă ce precede meciul cu Astra.

„Oscilațiile de formă, inerente la această vârstă”

În rest, fotbaliștii „Bătrânei Doamne” nu au prea confirmat pe scena primului, iar șanse au primit cu toții. „Nu suntem singura echipă în această situație, asta este regula, ne supunem regulii. Eu am discutat destul de mult cu ei și am încercat să le explic că este un context extraordinar pentru a fi în prim plan tot timpul și să beneficieze de o încredere, fie ea și forțată un pic. Important e să înțeleagă foarte clar mesajul, pentru că au fost foarte multe situații de jucători care au jucat beneficiind de această regulă de impunere a jucătorilor sub vârsta și în momentul în care au ieșit din acest criteriu s-au cam pierdut prin negura ligilor inferioare. Eu sper să nu fie cazul la noi. Am discuții constante cu jucătorii noștri, dar, până la urmă, preocuparea lor trebuie să primeze. Dacă preocuparea lor va fi fotbalul sunt convins că vor înțelege că este o șansă importantă pentru ei să joace în Liga 1 la un club atât de important precum UTA. Avem jucători care au oscilații de formă sportivă, e inerent la această vârstă și nu prea avem cum să evităm această problemă. Rămâne să vedem cum vom aborda și acest meci cu Astra, în ceea ce privește posturile de jucători sub vârstă, pentru că numeric stăm destul de destul de ok, dar ca și randament avem alte așteptări”,  a mai explicat antrenorul principal al arădenilor.

Reprofilarea lui Miculescu, pe baza statisticilor, dar a și…demarcărilor în flanc: „Nu trebuie să ne raportăm randamentul din Liga a 2-a a unor jucători”

Probabil, David Miculescu este juniorul de la care așteptările erau cele mai mari, ținând cont că el a fost primul care a confirmat în Liga 2-a, la 17 ani. Sunt și voci care spun că „decarul” UTA-ei este irosit în bandă, atâta timp cât el a dat cel mai bun randament în spatele atacanților. „Chiar vreau să clarific odată pentru totdeauna, pentru toată lumea care nu înțelege calitățile lui David. În momentul în care David a dat randament pe o poziție de număr 10, a făcut-o împotriva unor adversari destul de subțiri din punct de vedere valoric. Dar și dacă luăm cifrele lui David din Liga 2-a ca și „decar” o să vedeți că sunt foarte subțiri. Pentru că un decar trebuie să finalizeze, trebuie să dea assisturi, să scoată penalty-uri, să apară la finalizare și așa mai departe. Eu l-am reprofilat pe David pentru că, în stagiul de pregătire din Slovenia, văzând că din postura de decar el face demarcările tot timpul către flanc. Am spus că i se potrivește mai bine poziția de mijlocaș dreapta, de unde să intre către interior pe piciorul lui bun și să-și pună în valoare și calitățile tehnice și calitățile fizice. A avut meciuri în care a făcut treaba asta destul de bine, a avut meciuri în care a reușit să se plieze pe cerințe, dar are și meciuri în care ar putea să se exprime mult mai bine. Este normal și firesc că și Oroian a strălucit împotriva unuor adversari precum Daco-Getica sau mai știu ce adversar,  dar lumea, suporterii, nu trebuie să se raporteze la anumiți jucători pentru randamentul lor din Liga a 2-a. În ianuarie 2020, la prima mea conferință de presă am spus că, dacă vrem să fim cu adevărat buni, trebuie să ne ridicăm cu toții nivelul. Începând de la Balint și continuând cu absolut toată lumea care vrea să fie măcar la un nivel acceptabil în Liga 1. Unii au înțeles, alții mai puțin, alții deloc. În momentul în care o să înțeleagă toată lumea că prioritatea numărul unu trebuie să fie fotbalul, munca și respectul pentru acest club sunt convins că o să ne dezvoltăm”, mai consideră Balint.

Balint vrea calitate, dar poate fi ea găsită și la nivel de juniori?

UTA a operat primul transfer la nivel de seniori, este vorba despre brazilianul Roger Junior, dar pot arădenii să acționeze și pe piața juniorilor? „Este foarte greu, inclusiv în vară când ne-am confruntat cu acele probleme cu juniorii infectați a fost foarte foarte greu să găsim soluții. Și totuși, atunci piața de transferuri oferă mult mai multe soluții decât în iarnă. Acum, timpul este extrem de scurt, practic nu avem perioadă de pregătire și suntem cumva condiționați și de acest detaliu. Trebuie să cântărim foarte bine, să facem alegeri care sper să vină și să ne ajute încă din prima etapă a returului. Nu este ușor, este o provocare foarte mare să găsim astfel de soluții, mai ales că absolut toate echipele care au jucători sub contract și – bineînțeles – nu vor să renunțe la ei. Ne agităm, ne zbatem să găsim soluțiile, le-am identificat în mare parte. Rămâne să vedem cum reușim să le punem în practică, pentru că și din punct de vedere financiar trebuie să stăm în anumite limite, în anumite granițe, adică să rămânem pe această linie a echilibrului. Este evident pentru toată lumea că avem nevoie de calitate, de jucători care să ne aducă plus la acest capitol”, a mai punctat antrenorul „Bătrânei Doamne”.

0
0

Articolul Oscilațiile de formă ale juniorilor utiști, una dintre problemele lui Balint: „Să înțeleagă că preocuparea lor numărul unu trebuie să fie fotbalul!”; Emoții cu Rusu apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*