Până și Nero ar fi invidios… Record de incendii de vegetaţie în Prahova: o medie de trei pe zi !

F.T.

“Clar, de la începutul lunii octombrie și până în prezent, în Prahova s-a înregistrat un număr record de incendii, cu mult, mult mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Aproape că nu a fost localitate din județ în care să nu fim solicitați să intervenim”, ne-a precizat, ieri, sublocotenent Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova.
Pe ce se bazează afirmațiile reprezentantei pompierilor prahoveni ? Pe faptul că, de la începutul lunii octombrie și până ieri, în județ au fost înregistare 53 de incendii – o medie de aproape trei incendii pe zi!-, care au făcut scrum pe o suprafață de peste 60 de hectare de teren!
Așa că, poți să zici că n-ar fi invidios incendiatorul Romei, Nero, pe un astfel de record ?! Nu.

Așadar, aproape că nu a fost localitate din Prahova în care să nu fi ars vegetația de pe unul, două, nouă sau zece hectare. Din nefericire, la Valea Călugărească, a murit și un om, cauza probabilă fiind intoxicare cu fum în urma incendiului de vegetație uscată de pe raza localității.
Valea Călugărească, Brazi, Negoiești, Urlați, Lipănești, Râfov, Bucov, Gornet Cuib… Și lista localităților pe raza cărora au ajuns autospecialele pompierilor militari poate continua. Confirmând, încă o dată, ceea ce ne-a spus sublocotenent Raluca Vasiloae: “ Aproape că nu a fost localitate în Prahova în care să nu fi avut loc un incendiu”.
Câți angajați ai ISU Prahova și câte autospeciale au fost mobilizate pentru a stinge flăcările ? Zeci de autospeciale și peste o sută de pompieri au intervenit pentru limitarea și lichidarea flăcărilor. Și, firește, au mai rămas și “de pază”, pentru a fi siguri că nu mai există focare care pot reaprinde miriștile.
Care au fost cauzele care au pus pompierii militari pe jar ? În primul rând, pe prahoveni i-a 3-fapucat grija curățeniei de toamnă – lucru lăudabil, altfel -, însă – fapt reprobabil – fără să respecte un minimum de reguli impuse în astfel de cazuri.
Da, arde Prahova ! În condițiile în care nu a fost strop de ploaie de aproape trei luni, peste tot este iască, iar seceta nu a ucis orice boare de vânt, ci dimpotrivă; este suficientă o mică adiere pentru a duce flăcările departe, departe…
Da, arde Prahova, dar nu cum s-a întâmplat în timpul celui de- Al Doilea Război Mondial, când americanii bombardau fostele rafinării, ci din cauza neglijenței. Și da, aproape că nu există localitate în județ în care să nu se fi înregistrat incendiu de vegetație, de zici că urmează să dea năvală, ca pe vremea voievozilor, turcii, și trebuie pârjolit totul în calea dușmanului !
Așa că, în contextul în care, până în prezent, în Prahova s-au înregistrat, de la începutul lunii și până ieri, zilnic, peste trei incendii de vegetație, parcă nu ar fi de neglijat recomandările făcute, din nou, de pompierii prahoveni: “ Nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt; Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se efectuează în locurile special amenajate ; Interseați-vă la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi a locurilor special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei; Supravegheați permanent arderea şi stingeţi jarul după încetarea acesteia”.
Altfel, Nero, incendiatorul Romei, se răsucește în mormânt. De invidie…

(foto: ISU Prahova)

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*