Pancu a vorbit și despre o victorie tactică, Balint atenționează: „E destul de greu să schimbi reperele sistemului de joc într-un timp foarte scurt, căci există riscul unui mic haos”

Contra celor de la Poli Iași, UTA a făcut, poate, cel mai modest meci de la revenirea pe scena primului eșalon românesc. De altfel, chiar antrenorul Laszlo Balint recunoștea că jocul echipei sale a regresat față de deplasarea de la Pitești, iar victoria moldovenilor este meritată la  cum s-au desfășurat ostilitățile în special în actul secund, sau mai precis în ultimele 20-25 de minute.

Tot „principalul” arădenilor a observat distanța mare creată între compartimente la un moment dat, de 30-40 de metri, asta în timp ce Daniel Pancu afirma aseară: „Cred că astăzi am câștigam și tactic acest meci, pentru că ne-am creat de multe ori superioritate în spatele liniei de mijlocași Albu și Roșu. Eram trei contra doi, Breeveld, Pasaglia și Vanzo au făcut această morișcă și de acolo au plecat multe acțiuni periculoase”.

Așadar, poate fi vorba și despre un dezechilibru tactic, atâta timp cât UTA pierde, cel puțin numeric, un mijlocaș pentru un al doilea atacant. Iar când jucătorii din față nu sunt foarte pragmatici sau inspirați, riști să primești un gol mai mult decât adversarul, cum s-a întâmplat și ieri. În plus, fotbaliștii de bandă pentru care a optat Gyuszi Balint în primul „11” provin tot din atacanți. De altfel, Vali Buhăcianu a fost unul dintre „vârfurile” echipei în Liga a 2-a, iar Dragoș Tescan a jucat „aripă” în sistemul 4231 sau 433 și nu au deprinderi dezvoltate pentru a se apăra ca la carte pe momentul de nonposesie. Iar în Liga 1 e cu totul o altă poveste decât la „matineu”, spațiul și timpul sunt comprimate de valoarea individuală ale adversarilor sau de plusul tactic ce vine de pe bancă.

Întrebat în această seară, la emisiunea „Glasul Tribunei” de la TV Arad, dacă nu se gândește să renunțe la sistemul de joc 442, Laszlo Balint a spus: „Ne gândim la multe variante, doar că țin să subliniez că acest 4-4-2 care este pus pe foaie ca dispoziție inițială cunoaște foarte multe modificări în dinamica jocului. Noi ajungem în multe sisteme în momentul de atac pozițional, dar, într-adevăr, pe defensiv se văd acele linii. Apoi, de multe ori ne apărăm într-un 4411, raportându-ne și la particularitățile adversarului. Nu sunt un antrenor rigid, lucrez după niște principii și jucătorii trebuie să înțeleagă și să interpreteze aceste principii. E normal, căutăm variante, dar, pe de altă parte, e destul de greu să schimbi reperele sistemului de joc într-un timp foarte scurt și există un risc să apară un mic haos în ceea ce privește exprimarea tactică a echipei. Evident, dacă schimbi radical aceste principii de interpretare tactică”.

Probabil, la această oră, tehnicianul utist nici nu are în lot acel mijlocaș ofensiv, cu abilități de coordonator de joc, care să facă mai ușor legătura între compartimente. În schimb, beneficiază de 4-5 atacanți de meserie: Hora, C. Rus, Ioniță, Morar și Buhăcianu, care, s-a văzut și ieri, au tendința să aștepte mingi undeva la 25-30 de metri de poarta adversă, mai ales atunci când echipa trebuie să recupereze un rezultat. Condiții în care jocul UTA-ei e destul de ușor de neutralizat. „Sigur, campania de transferuri mai este deschisă timp de două săptămâni, dar trebuie să vedem și ce părere are conducerea, pentru că am văzut că domnul Meszar a spus că suntem la limită cu bugetul de salarii. Eu am zis-o și nu odată, în momentul în care avem o oportunitate de a aduce un jucător ca să ne ridice nivelul valoric, sută la sută nu voie ezita, pentru că munca noastră trebuie orientată spre un scop, acela de a deveni cât se poate de puternici. Bineînțeles, raportat și la condițiile pe care le poate oferi clubul, pentru că – totuși – suntem la statutul de echipă nou promvată din toate punctele de vedere. Lucrurile nu sunt simple, suntem, totuși, la un început de drum, suntem într-un proces de construcție a unei echipe și, pe de altă, parte într-un proces de dezvoltare a clubului sau de ridicare al lui la tot ce înseamnă rigorile primului eșalon”, a mai punctat Balint în cadrul aceleași emisiuni televizate.

Altfel, trebui spus că ultimii juniori care au ieșit pozitivi la coronavirus săptămâna trecută, Alex Oroian și Damian Isac, vor fi retestați mâine, iar în cazul unui rezultat negativ vor reveni, la rândul lor, la antrenamentele echipei.

0
0

Articolul Pancu a vorbit și despre o victorie tactică, Balint atenționează: „E destul de greu să schimbi reperele sistemului de joc într-un timp foarte scurt, căci există riscul unui mic haos” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*