Pandemia a lăsat goale spaţiile din Halele Centrale Ploieşti în care se vindeau mieii pentru Sărbătorile Pascale!

Au câștigat teren puii… fericiți, vegetarieni sau familiști!

 

Nicoleta Dumitrescu

Ploieștenii care doresc să aibă pentru masa de Paște și carne de miel nu prea au multe oferte din care să aleagă! În comparație cu alți ani – când nu erau pandemie și atâtea restricții, inclusiv în privința sacrificării animalelor – ieri dimineață, puțin după ora 9.00, la Halele Centrale, la etaj, locul unde de regulă își expun marfa, în preajma Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine, erau doar patru comercianți care vindeau carne proaspătă de miel și doar unul singur cu pastramă de oaie și berbecuț. Cum prețul la carnea de miel era același – 32 lei/kg – cumpărătorii nu aveau alt criteriu de selecție decât să măsoare din ochi cât de mari sau mici erau mieii care stăteau aliniați în cârligele stativelor din fier, cozile formate doar într-o anumită zonă a spațiului de vânzare contrastând, aproape sinistru, cu celelalte tarabe goale, unde nu era niciun vânzător. În schimb, la parterul incintei, unde sunt concentrate spații comerciale pentru vânzarea atât a cărnii – de porc, pasăre sau vită, cât și a altor produse alimentare, ofertele erau multiple. Iar în funcție de pofte ori tradiția fiecărei familii în ceea ce privește bucatele pentru masa de Paște, fiecare avea de unde să aleagă, în funcție de portofel: pulpă de vițel fără os – 30,80 lei /kg, carne de vițel cu os – 20,80 lei/kg, ceafă sau mușchiuleț de porc – 21,80 lei/kg, cârnați de porc – 30 lei/kg, piept de porc fără os – 17,50 lei, carne tocată de porc -14, 50 lei/kg, carne tocată de vită și porc – 22 lei/kg, curcan – 19,99 lei/kg, pastramă de oaie – 25 lei/kg, cozonac – 7,5 lei (500 gr), cornulețe cu gem – 33 lei/kg, chec – 10 lei bucata și lista poate continua. Cum, de regulă, în cazul comercianților, se consideră că reclama poate aduce mai mulți clienți, inclusiv la Halele Centrale – locul de unde se pot face mai toate cumpărăturile pentru marile sărbători – s-a aplicat această strategie. Astfel, se pot cumpăra pulpe de ”pui fericit” – crescut la sol, nestresat, neinjectat – 29,99 lei/kg, ”pui vegetarian” – crescut doar cu legume și verdețuri – 18,99 lei/kg, dar și ”pui familist”- cu două pulpe pentru părinți și alte două pentru copii – 10,99 lei/kg, telemea de oaie „originală” – 40 lei/kg. Iar pentru că se spune că de la masa de Paște nu trebuie să lipsească peștele, și aici oferta este variată: nisetru – 39, 99 lei/kg, somon – 49,99 lei/kg, scrumbie – 26,99 lei/kg, plătică – 11, 99 lei – totul proaspăt, inclusiv midii de la Marea Neagră – 14,99 lei/kg. Pe de altă parte, și în Piața centrală era aglomerație, fapt ce i-a determinat pe cei care vând legume și verdețuri aici să mai pună un leu – doi în plus, ca să aibă ceva câștig în plus pentru a recupera pierderile înregistrate pe timp de pandemie. Astfel, o legătură de ceapă verde sau usturoi era la 2 lei sau 2,5 lei, ridichiile de lună – 5 lei/kg, roșiile „foarte gustoase”, între 5 lei și 8 lei/kg, castraveții 8-10 lei/kg, cartofii noi – 10 lei/kg, merele 2,5 lei – 3 lei/kg, iar căpșunile – 12 lei/kg.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*