Parohiile catolice din Franţa și-au pierdut aproape 40% din resurse

Biserica Catolică a Franței a suferit în 2020, odată cu închiderea parțială sau totală a bisericilor, „un șoc real” financiar, înregistrând o scădere de până la 40% din resursele parohiilor sale, a anunțat Conferința episcopilor din Franța (CEF), potrivit AFP, preluată de Hotnews.
Pierderea netă a Bisericii în 2020 este estimată la 90 de milioane de euro, o scădere cu 17% pe parcursul unui an a resurselor sale totale.
Finanțele generale ale Bisericii au înregistrat o ușoară scădere de 1,6% a resurselor în 2019 și 0,5% în 2018.
Astăzi, o treime din cele 90 de eparhii ale Franței se află în situații „complicate”, inclusiv 15 „în situații fragile”, estimează CEF în raportul său anual.
Pentru a atenua efectele acestei crize unice, Biserica Franței se bazează în primul rând pe o explozie de generozitate din partea credincioșilor săi în timpul unui apel major pentru cadourile de Crăciun.
De asemenea, a beneficiat de 5 milioane de euro ajutor de stat pentru activitatea parțială a celor 8.000 de angajați ai săi.
Pentru 2021, s-au conturat și primele linii ale unei cure riguroase: raționalizarea, vânzarea de active, în special a imobilelor, a anumitor parohii.
Ambroise Laurent, secretar general adjunct al CEF responsabil cu finanțele, a menționat, de asemenea, amânarea sau anularea anumitor proiecte parohiale, în special sprijinirea comunităților din străinătate.
Susținută de CEF, o parte a comunității catolice din Franța s-a mobilizat puternic în noiembrie pentru a obține redeschiderea bisericilor către public în decembrie.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*