Penitenciarul cu 1.000 de locuri din comuna prahoveană Berceni, din nou pe tapet

V. Stoica

În şedinţa din 17 martie, au fost adoptate de Guvernul României două hotărâri privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru două noi penitenciare, despre care se discută de mai mulți ani: „P47 Berceni – Penitenciar 1000 de locuri cu regim de maximă siguranţă şi închis” – Penitenciarul Ploiești – judeţul Prahova şi „P48 Unguriu – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis” – Penitenciarul Focșani, judeţul Vrancea.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor va demara procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare (proiect tehnic, detalii de execuţie) a celor două obiective de investiţii. După elaborarea proiectelor tehnice și a detaliilor de execuție, se va iniția procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor propriu-zise.
Construirea celor două penitenciare, de la Berceni şi Unguriu, vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru persoanele private de libertate, prin reducerea supraaglomerării şi asigurarea respectării celor mai bune practici internaţionale referitoare la infrastructură şi regim de detenţie, după cum precizează reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În privința noii închisori de la Berceni, potrivit temei de proiectare, în sectorul de deținere vor fi amplasate foișoare de supraveghere, puncte de control, pavilion primire deținuți, pavilion vizite, punct de alimentație (bucătărie și depozitări), pavilion carantină, pavilion infirmerie, pavilion spălătorie și depozit de obiecte personale ale deținuților, pavilion izolator, o unitate de detenție formată din două pavilioane de detenție cu câte 25 de celule, cu corp de legătură între ele, curte de plimbare și spațiu de joc, un pavilion multifuncțional cu unități de maximă siguranță, un alt pavilion de detenție-rezervă, un teren de sport multifuncțional sau sală de sport, zone de protecție. Unitățile cu regim închis vor fi formate din nouă clădiri pentru câte 100 de persoane, iar unitățile de maximă siguranță –
două clădiri pentru câte 50 de persoane.
Noul penitenciar de la Berceni ar trebui să aibă și alte facilități, precum un teren de fotbal agrementat FIFA, categoria II, ceea ce înseamnă că în închisoarea de lângă Ploiești s-ar putea organiza chiar și meciuri oficiale. În tema de proiectare se arată că terenul de fotbal de la închisoarea din Berceni ar trebui să aibă dimensiunile de 105×65 de metri, ceea ce înseamnă că s-ar încadra în specificațiile FIFA.
Terenul de joc va fi împrejmuit cu plase sudate cu o înălțime de patru metri, supraînălțate cu sârmă ghimpată cu lamele tăietoare, pentru „securizarea” jucătorilor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*