Pensia medie pentru magistraţi este de peste 18.300 de lei

La finalul lunii iulie 2019, existau 3.814 beneficiari de pensii de serviciu, în baza Legii 303/2004, privind statulul procurorilor şi judecătorilor.
Pensia medie în cazul acestor beneficiari era de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată din bugetul de stat, potrivit Mediafax.
În total, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii, la sfârşitul lunii iulie 2019 exista un număr total de 9.326 de beneficiari de pensii de serviciu.
Dintre aceştia, cei mai mulţi, cu un număr de 3.814, sunt beneficiari ai statulului procurorilor şi judecătorilor.
Pensia medie în cazul membrilor corpului diplomatic şi consular era de 5.537 de lei, din care 3.373 de lei suportaţi de la bugetul de stat. De această pensie, beneficiau la sfârşitul lui iulie 850 de persoane.
În ceea ce priveşte statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 805 persoane, iar pensia medie de 4.475 de lei.
Reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii au precizat că pensiile de serviciu se stabilesc în baza unor legi cu caracter special. „Menţionăm că plata pensiilor de serviciu se suportă atât din Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât şi din Bugetul de stat (BS), astfel: pentru partea din pensie aferentă sistemului contributiv (calculată pe baza punctajului mediu anual) plata se realizează din Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea specială) şi pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de stat.
Precizăm că informaţiile nu cuprind sistemele neintegrate sistemului public de pensii: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv a Serviciului Român de Informaţii”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*