Pensionaţi pe caz de boală, dar şi salariaţi

Verificările efectuate în primele două luni din 2017 de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt şi cei ai Fiscului oltean au condus la identificare a nu mai puţin de 16 cazuri de încasare necuvenită a drepturilor de pensie. Debitele au fost generate de beneficiarii de pensie anticipată sau anticipată parţial şi de pensie de invaliditate gradul, II şi III, care au cumulat aceste tipuri de pensii cu venituri din activităţi profesionale.

„În total au fost verificate sute de cazuri. Din acestea, s-au constatat 16 cazuri de incompatibilitate pentru care s-au emis decizii de debit în sumă totală de 65.593 lei. Este vorba despre şapte pensionari de invaliditate gradul II, doi pensionari de invaliditate gradul III, un pensionar anticipat şi şase pensionari anticipat parţial”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Debitele provenite din prestaţii de asigurări sociale se recuperează prin executorii proprii ai Casei Naţionale de Pensii Publice şi se fac venit la bugetul asigurărilor sociale de stat. Conform articolului 179 din Legea numărul 263/2010, sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de trei ani.

Pentru a-i depista periodic pe cei care au şi alte venituri în afara de pensia care li se cuvine, au loc confruntări ale bazelor de date ale CJP cu ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, dar şi cu alte instituţii. Pensionarii care sunt descoperiţi în situaţia de incompatibilitate sunt din mai multe categorii. În primul rând, este vorba despre debite care provin de la pensionarii de invaliditate gradul I sau II care au cumulat pensia cu venituri salariale sau alte venituri asimilate acestora. O altă categorie este reprezentată de pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate, care au lucrat cu normă întreagă (opt ore/zi) şi, conform legii, pot lucra doar jumătate de normă (patru ore/zi).

 

Situaţia de incompatibilitate survine şi în cazul soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie de urmaş şi nu poate cumula această pensie cu venituri din activităţi salariale dacă acestea depăşesc 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat. 
 

 

 

 

 

 

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*