Pentru calitate!150.000 de lei pentru modernizarea laboratorului de analiză a apei potabile

Primăria Lugoj a anunțat că urmează să dea curs în următoarele luni a unui proiect de modernizare a laboratorului central de analiză a apei potabile livrată prin sistemul de alimentare cu apă municipal.
Laboratorul este amplasat într-o cameră din cadrul uzinei de apă nr. 2, cea mai mare din oraș, situată în aval de podul de cale ferată. Potabilitatea apei este determinată, în prezent, cu echipamente învechite, laboratorul nefiind modernizat niciodată, în ultimele decenii. Atât aparatura, cât și incinta sunt într-o stare precară, având nevoie de o reabilitare, care nu mai suportă multe amânări.

Laboratorul a fost subiect de reportaj media, arătat în luna martie la un post de televiziune național, situația dezastru­oasă fiind prezentată, chiar, de primarul municipiului. Auto­ritățile au promis, ulterior, că în acest an vor achiziționa altă apa­ratură și vor zugrăvi încăperea unde se ana­li­zează și se ajustează parametri de potabilitate a apei.

“Situația actuală a laboratorului trebuie cât mai rapid îmbunătățită. Nu a fost niciodată modernizat de când funcționează. De aceea în bugetul pentru anul în curs am alocat 150.000 de lei pentru a reuși în următoarele luni să reabilităm această facilitate. Vor fi achiziționate echipamente noi și vom reface și încăperea unde se fac analizele. Sperăm să reușim în această vară să îmbunătățim starea laboratorului”, a explicat Bog­dan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Laboratorul central, cum mai este cunoscut, din anul 2006, pentru analiză și ajustarea parametrilor de potabilitate a apei, cu care sunt alimentați lugojeni, a fost pus în funcțiunea în anul 1985, odată cu darea în folosință a stației industriale de tratare a apei de la fost întreprindere IURT.

Dezvoltarea accelerată a cartierelor rezidențiale ale municipiului și a industriei din anii 80, dar și creșterea puternică a populației, la circa 65.000 de persoane, au determinat autoritățile de atunci să folosească uzina și pentru aco­perirea necesarului de apă, tot mai mare, pentru oraș. În apropiere s-a amenajat rapid un canal tehnic, care a fost alimentat cu apă din râul Timiș.

Din acest braț secundar se captează apă în bazine uriașe de stocare, din care se livrează apoi către populație, agenți economici și capacități de producție. Înainte de a ajunge la robinete apa este tratată și analizată pentru realizarea potabilității. Inițial apa este neutralizată din punct de vedere al turbidității.

Ajustarea nivelului de potabilitate se face între 15 minute și două ore. La în­ceput, pentru probele de analiză se foloseau substanțe chimi­ce, iar de la mijlocul anilor 2000 s-a trecut pe kit-uri rapide de verificare, care au în componență substanțe de amoniu, azotat, azotiți și mangan. Pentru determinarea nivelului bacteriologic este nevoie de o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ 24 de ore.

Uzina de apă nr. 2 furnizează cea mai mare cantitate necesară pentru nevoile orașului, din sursă de suprafață. Aproximativ 65% din apa pompată în sistemul de alimentare este prelucrată la uzina. Lugojul mai are două uzine, din sursă de adâncime, una pe drumul Tapiei și alta pe strada Vicențiu Babeș, care completează necesarul municipiului.

Articolul Pentru calitate!150.000 de lei pentru modernizarea laboratorului de analiză a apei potabile apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*