Pepiniera de la Pohalma, principalul furnizor de puieți din zona de vest

Plantările pentru pomi fructiferi au fost reluate după înghețul sever din prima parte a lunii februarie. Solul are suficientă umiditate acumulată încă din toamna trecută pentru șanse bune de înrădăcinare.
Aflată în prima linie de aprovizionare, Ferma Pomicolă Pohalma, principalul furnizor de puieți, din zona noastră, având peste 40 de ani de experiență, abia face față cererilor, cantitatea de material săditor fiind prea mică pentru solicitările din județul nostru și cele învecinate, deși începând cu 2015 producția s-a dublat. Seceta de anul trecut și-a pus, însă, și ea amprenta diminuând cantitatea de puieți ce a putut fi oferită solicitanților.

Aproape 80 la sută din producția pregătită pentru sezonul tomnă 2020-primăvară 2021 a fost deja livrată.

“Nu putem să facem față cererii crescute. Solicitările sunt tot mai mari. Anul trecut am avut probleme cu seceta care a afectat producția. Încă din toamnă am epuizat o parte însemnată din soiurile noastre, care sunt foarte căutate în ultimii ani, mai ales cireș, cais, piersic sau nectarin. Pentru această primăvară mai avem pentru plantații măr, păr, vișin, prun, gutui și nuc la pomi fructiferi, circa 10.000 de bucăți, în total. La arbuști avem zmeur roșu și coacăz roșu, negru și alb în cantități destul de mari și pentru iubitorii florilor putem oferi două soiuri de trandafiri, roz țiclam și roșu deschis. Cei care vor să planteze în condiții optime și să beneficieze de acumulările din sol și de vremea prielnică ar trebui să se grăbească cu sădirile și să înceapă să execute tăierile și să aplice fertilizatorii și tratamentele necesare”, a explicat dr. ing. Nicolae Nicorici, directorul Pomicolei Pohalma, care aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din 2005.

Un puiet de pom fructifer poate fi achiziționat cu 13 lei, un arbust cu 3 lei, iar un fir de trandafir cu 5 lei.

Pentru material săditor se poate vizita terenul fermei Pohalma de pe drumul Jabărului sau se pot face comenzi telefonic la 0724/226 174-dr. ing. Nicolae Nicorici sau la 0723/090 895-ing. Călin Cristian. Pentru această vară este preconizată altoirea a aproximativ 100.000 de puieți.

Pepiniera lugojeană a fost înființată în 1978 și în timp a testat și îmbunătățit constant soiurile de pomi produse, pentru a putea face față condițiilor climatice, crescând rezistența la arșiță.

În timp s-a reușit dezvoltarea unor altoiuri cu soiuri aduse din afara țării, din America de Nord, Asia sau Europa, reușindu-se dezvoltarea unor produse îmbunătățite din cireș Belgian, meri din Germania și SUA sau pruni din Italia și Franța, dar și alte soiuri de pomi fructiferi din Olanda și Japonia.

Prin calitatea produselor ferma de la Pohalma s-a menținut mereu în fruntea producătorilor de material săditor, pepiniera de pe Timiş fiind prima din ţară care a altoit cireş belgian, apreciat pentru calitatea și mărimea fructelor.

Nu au fost abandonate nici soiurile româneşti valoroase. Aproape jumătate dintre soiurile altoite la Pohalma provin din afara ţării, fiind testate mai mulţi ani (între patru şi zece ani), până să fie introduse în producția mare.

Deși pepiniera de la Lugoj este renumită în țară, drumul de acces, ce aparține mu­ni­ci­pa­li­tății este într-o stare mai mult decât precară, nemaifiind reparat de ani de zile, astfel că cei care merg să ia puieți de pomi își rup mașinile prin ciurul de hârtoape.

Promisiuni pentru refacere drumului au fost destule, dar fără vreo materializare, promisiuni sunt și acum, rămâne, însă, de văzut dacă se vor pune în aplicare.

Articolul Pepiniera de la Pohalma, principalul furnizor de puieți din zona de vest apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*