Pepinieră de talente! Maya Buliga și Ana Ilinca Pfeiffer, noi pași în cariera muzicală la Liceul de Artă ”Ion Vidu”

Lugojul, veche capitală culturală a românilor bănățeni, trebuie promovat așa cum se cuvine unui ”bastion inexpugnabil al culturii românești”. Dar acest blazon nu trebuie să se bizuie numai pe un trecut glorios, ci și pe un prezent activ, cheia unui viitor promițător.

Micii muzicieni talentați, crescuți în pepiniera Școlii de Muzică ”Filaret Barbu” și care continuă studiile de specialitate, sunt speranțele culturii lugojene de mâine.
Să le prețuim, să le cultivăm, să le cinstim, ca să ne onorăm pe noi înșine. În ultimii ani, numeroși elevi ai catedrei de pian a Școlii Gimnaziale de Muzică ”Filaret Barbu” (coordonată de prof. Carmen Schöner) s-au afirmat pe scenele unor prestigioase competiții naționale și internaționale. Școala lugojeană a devenit, astfel, o ade­vărată pepinieră de talente, care, as­pirând la o carieră artistică, au de­cis să urmeze cursurile unor licee de specialitate.

În condițiile speciale impuse de actuala pandemie, două eleve lugojene au reușit cu brio la concursul de admitere organizat, recent, la Liceul de Muzică ”Ion Vidu” din Timișoara: Maya Buliga, eleva profesoarei Claudia Crețiu, și Ana-Ilinca Pfeiffer, aflată sub îndrumarea profesorului Constantin Stan Tufan.

Se impune să zăbovim puțin asupra personalității profesoarei Mayei Buliga, posesoarea unui palmares impresionant, cu rezultate eclatante de-a lungul anilor, licențiată a Universității Naționale de Muzică din București, dar și o maestră a artei dirijorale. Membră în Corul de Cameră ”Madrigal” (bun al patrimoniului universal UNESCO), Claudia Crețiu a avut șansa profe­sională, datorită excepționalelor sale calități, de a fi remarcată de genialul Marin Constantin, care a numit-o dirijor secund.

Regretatul maestru Remus Tașcău și-a dorit cu ardoare, ca gest final înainte de ”marea trecere”, ca magica baghetă a bisecularului cor lugojean să fie încredințată Claudiei, un talent împlinit, recunoscut la nivel național (în 2019 a calificat corala școlii de muzică lugojene la faza finală a olimpiadei școlare), dar factorii decizionali locali au împiedicat firescul parcurs.

Maya Buliga și Ana-Ilinca Pfeiffer au adunat, împreună, zeci de premii (premii individuale, dar și la secțiunea pian la 4 și 6 mâini), lauri ai unor prestigioase concursuri de profil naționale și internaționale: olimpiadele școlare (la care premian­ților nu li se oferă, de obicei, decât o diplomă și o strângere de mână, iar uneori – cum a fost cazul la ulti­ma ediție – nu se organizează nici măcar festivitatea de premiere), Concursul Internațional de Interpretare Pianistică ”Clara Peia”, Concursul Euroregional ”Alma Cornea-Ionescu”, ”Pro Piano” și multe altele.

Articolul Pepinieră de talente! Maya Buliga și Ana Ilinca Pfeiffer, noi pași în cariera muzicală la Liceul de Artă ”Ion Vidu” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*