Pestă porcină la Botinești, comuna Bârna! Au murit 29 de porci din gospodăriile oamenilor

Claudiu BuciuPesta porcină africană revine pe raza comunei Bârna, după aproape un an și jumătate de când acolo a fost descoperit un focar și a fost nevoie să fie sacrificați zeci de porci. De această dată probleme au apărut pe teritoriul localităţii Botinești, în două gospodării.

Într-una au murit șapte porci, iar în cealaltă 22. Conform localnicilor, porcii din gospodărie s-ar fi infectat după ce au fost hrăniți cu ovăz recoltat de pe parcele aflate în apropierea pădurii, care au fost ”vizitate” de porcii mistreți.

Prin hotărârea Comitetului Local de Combaterea Bolilor a fost aprobată uciderea, sub control oficial și a celorlalți porci din cele două gospodării în care a fost declarată pesta porcină africană.

Prin Ordin al Prefectului, a fost stabilită și o Comisie de Evaluare în vederea acordări de despăgubiri pentru proprietarii porcilor uciși.

Totodată, au fost stabilite zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km în jurul focarului. În zona de protecție sunt cuprinse localitățile Botinești, Sărăzani, Surducu Mic și Săceni, iar în zona de supraveghere se află satele Drăgsinești, Mâtnicu Mic, Bucovăț, Dumbrava, Jupani, Traian Vuia, Susani, Sudriaș, Pogănești, Jurești, Tapia, Botești, Drinova, Crivina, Hauzești, Fârdea, Gladna Montană, Mănăștiur și Bârna.
Articolul Pestă porcină la Botinești, comuna Bârna! Au murit 29 de porci din gospodăriile oamenilor apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*