Plata defalcată a TVA intră în vigoare obligatoriu de la 1 ianuarie 2018

Plata defalcată a TVA va fi aplicată obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, a anunţat ministrul Finanţelor în şedinţa de guvern de ieri. Acesta a precizat că, opţional, firmele pot să aplice sistemul şi de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilităţi fiscale.
Astfel, companiile care optează pentru introducerea anticipată a plăţii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente.
În plus, firmele care nu au obligaţiile fiscale la zi vor beneficia de scutirea de penalităţi dacă achită TVA-ul datorat.
Finanţele susţin că mecanismul split-TVA va aduce în plus la buget 6 miliarde de lei în perioada 2018-2020, deci 2 miliarde de lei anual.
Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA în lei, la Trezorerie începând de la
1 ianuarie 2018, în baza mecanismului „split TVA”, au anunţat miercurea trecută reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Potrivit MFP, acest cont va fi gratuit el ne-generand comisioane sau alte costuri. În perioada octombrie-decembrie 2017,split TVA va fi opţional iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Plătitorii de TVA pot deschide aceste conturi şi la bănci, dar ele vor fi deschise în mod automat la unităţile Trezoreriei.
Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape – 15 septembrie şi 1 octombrie.
Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, în 15 septembrie, când preţul la toate categoriile de combustibili va creşte cu 0,16 bani pe litru, şi în 1 octombrie, când se va aplica o majorare cu aceeaşi sumă.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat la începutul şedinţei de guvern de ieri că s-a luat decizia introducerii etapizate a acestei supraaccize pentru a nu „crea un şoc la nivelul consumului”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*