Play-off-ul ligii bate la ușă, Poli repetă la Baia Mare

O etapă a mai rămas de bifat în returul sezonului regular al elitei, joia viitoare, urmată puțin mai apoi, în jur de 15 aprilie, la sfârșitul săptămânii viitoare, de startul fazei play-off, iar dacă handbaliștii în alb-violet își vor păstra actuala poziție, a treia, tentativă la care au doar șansa a doua, sau vor sfârși măcar pe patru, atunci nu doar că vor încheia pe o treaptă superioară în comparație cu calificările izbutite în precedentele două sezoane în grupa I valorică, ceea ce de-acum nu mai pare a fi o problemă pentru timișoreni, ci vor avea parte de mai multe meciuri acasă în sferturi și de dorit în semifinale, începând cu primul din totalul de maxim trei.

Contează mult și rezultatele rundei finale din retur, iar SCM Politehnica Timișoara cunoaște cât se poate de bine acest aspect prin prisma încheierii sezonului regular trecut, în primăvara lui 2017, când, pierzând cu 30-27 la gruparea de play-out CSU Suceava, ”violeții” au coborât o treaptă la ultima strigare, pe șapte, ferindu-se pe de-o parte în sferturi din calea celor de la CSM București dar intrând în cătarea Potaissei Turda, care avea să se și califice în semifinale după un al treilea meci decisiv, tranșat de puțin în dauna bănățenilor în sala ”Gheorghe Barițiu”.

Numele contracandidatelor sunt și de astă dată aceleași, navigând în schimb în imediată vecinătate, pentru prinderea unui loc cât mai bun, de preferat între primele patru, ceea ce le-ar da posibilitatea găzduirii a două partide din trei în sferturile play-off, iar apoi, în cazul calificării, și în semifinale. Nici acum 2 ani, când au încheiat de puțin în afara careului fruntaș, pe 5, după steliști, și nici în primăvara trecută, chiar mai jos, Fenici și compania n-au avut ocazia și avantajul de a demara sferturile acasă, și cu șansa unui al treilea meci tot pe propriul teren, prilejul ivindu-se de astă dată, grație spiritului strângător al ”violeților” în sezonul regular, iar oportunitatea n-ar trebui să fie care cumva ratată tocmai la ultimul hop, în nordul țării.

E clar deja, CSA Steaua s-a încoronat ca învingătoare în sezonul regular, în pole-position pentru locul secund fiind actuala ocupantă a poziției, Potaissa Turda, deținătoare a unui punct avans față de poliști și dinamoviști dar și gazdă în runda finală a celor de la CSM Focșani 2007, ieșiți din cursa prinderii play-off-ului de pe locul 8, duelul din Ardeal fiind programat joi 12 aprilie la ora 17:30.

O jumătate de oră mai apoi, ceva mai la nord, CS Minaur – SCM Politehnica, difuzat de DigiSport și TelekomSport, timișorenii având nevoie în principiu de un rezultat favorabil pentru a-și asigura măcar locul 4, în funcție însă și de deznodământul uverturii din ziua precedentă a rundei finale în retur, Dunărea Călărași – CSM București, miercuri de la 17:30.

Dacă bucureștenii pregătiți de timișoreanul Vlad Caba vor triumfa la Dunăre, atunci îi vor și obliga pe ”violeți” să câștige în Maramureș pentru a rămâne între primele patru clasate, asta în ideea în care Potaissa ar învinge acasă, iar dacă oaspeții din capitală doar vor remiza la Călărași, atunci poliștii vor fi nevoiți măcar să nu piardă la Baia Mare pentru a se menține în careul fruntaș, dat fiind că departajarea la egalitate de puncte după sezonul regular se efectuează pe baza rezultatelor directe, nefavorabile bănățenilor în ”dubla” cu CSM.

Caz valabil pentru poliști și în raport cu Dinamo, doar la mustață, dat fiind golurile înscrise în număr mai mic în deplasare în partidele directe, 23-26 pentru elevii lui Pero Milosevic pe semicercul alb-roșu dar și 28-31 în retur în sala ”Constantin Jude”. Motiv pentru care, indiferent de fapt de rezultatele rundei finale de săptămâna viitoare, pe lângă liderul CSA Steaua doar concitadina Dinamo are asigurată deja și matematic prezența între primele patru după retur, ba chiar pe podium, dat fiind că deținătoarea titlului câștigă la ”masa verde” deplasarea din runda a 26-a la Odorheiu Secuiesc, fiind practic de neajuns de timișoreni și CSM București.

Dacă turdenii își vor valorifica avantajul terenului propriu, confirmând calculele hârtiei, atunci sferturile i-ar pune cel mai probabil față în față pe cei de la SCM Politehnica și CSM București, iar gazde în primul joc, în jurul duminicii de 15 aprilie, la sfârșitul săptămânii viitoare, ar urma să fie timișorenii în cazul obținerii unui rezultat pozitiv la Baia Mare, conform permutărilor simulate mai sus. O șansă la prinderea locului 5 mai deține chiar și Dobrogea Sud Constanța, dar condiționată atât de înfrângerea lui CSM București miercuri la Dunăre cât și de triumful celor de pe litoral în jocul final al returului, joia de la 19:45 la CSA Steaua…

Iar apropo de dobrogenii câștigători ai Cupei României, Minaur va căuta să-și ia revanșa în fața poliștilor pentru eliminarea din semifinalele turneului Final4 de pe litoral, maramureșenii având nevoie de un punct pentru a fi siguri de păstrarea locului 8 și pătrunderea în play-off, indiferent de rezultatul sucevenilor de pe poziția a noua la Vaslui, dat fiind că un eșec al băimărenilor acasă coroborat cu un ”2” în duelul moldav ar echivala cu rocada pe treapta ultimului vagon cu destinația sferturi cu CSA Steaua.

Numeroase sunt așadar ecuațiile rundei finale înaintea fazei play-off, ale cărei date în turul I al sferturilor sunt 15, 19 și 29 aprilie, în sistemul “două victorii din trei jocuri”, ocupanta locului I după retur fiind împerecheată ca gazdă în jocul inaugural cu cea a locului 8, și așa mai departe, 2 cu 7, 3 cu 6 și 4-5. Ulterior, în semifinale, câștigătoarea perechii implicând prima clasată va avea întâietate ca găzduire a partidelor în fața învingătoarei confruntării 4-5, la fel în cazul celor triumfători în duelul 2-7, în raport cu calificații din duelul 3-6.

Așadar, în principiu, dacă se vor găsi într-adevăr după retur în zona locurilor 4-5 și ar trece de faza sferturilor, poliștii s-ar putea întâlni în semifinale cu CSA Steaua, de menționat fiind și aspectul că unica sfert-finalistă care va fi implicată luna aceasta pe un front paralel este Potaissa Turda, pe 21/22 aprilie în deplasare în Islanda în semifinalele Challenge Cup, iar o săptămână mai apoi acasă în returul cu IBV Vestmannaeyjar, miza fiind dată de intrarea în finala cu învingătoarea dintre AM Madeira Andebol SAD și A.E.K. Atena. Desigur, turdenii sunt finaliști ai ediției trecute în aceeași competiție numărul 3 a handbaliștilor cluburilor Europei, de astă dată intrând în penultimul act printr-un 29-24 acasă cu Fyllingen și un eșec cu numai 32-20 în returul de luni din Norvegia. Islandezii au intrat în schimb în semifinale cu o dublă victorie contra lui SKIF Krasnodar.

În întrecerea masculină inter-cluburi numărul 2, EHF Cup, în turneul final patrulater i se vor alătura lui SC Magdeburg învingătoarele sferturilor din ultima decadă a acestei luni, St. Raphael – Fraikin BM. Granollers, RK Nexe – Fuchse Berlin și Chambery Savoie Mont Blanc Handball – Frisch Auf Göppingen. În fine, în EHF Champions League sferturile sunt THW Kiel – HC Vardar, PGE Vive Kielce – Paris Saint-Germain Handball, SG Flensburg-Handewitt – Montpellier HB și HBC Nantes – Skjern Handbold, așadar cu 3 reprezentante ale Franței și două din Germania, raportul fiind inversat în EHF Cup.

Trecând în luna mai, semifinalele primei ligi interne sunt programate în prima decadă, în datele de 2,6 și 10, tot în sistemul “două victorii din trei jocuri”, însă și cu meciuri de consolare pentru formațiile eliminate și redirecționate spre zona locurilor 5-8, după care faza a III-a, incluzând finala în sine a campionatului, se va derula pe 17, 24 și 30 mai. După care, în iunie, în cadru va intra reprezentativa de seniori, în barajul de calificare pentru turneul final mondial din 2019, contra Macedoniei, pe 10 și 13 ale lunii, cu primul joc în deplasare.

Iar pentru că am pomenit despre reprezentantele Franței în cupele europene, să mai notăm că Saint Raphael Var Handball, grupare la care joacă timișoreanul Alexandru Viorel Șimicu, se situează a patra în D1 cu șapte etape înaintea încheierii returului, cu 24 de puncte, după Montpellier, deținătoare a 33 de puncte, PSG, cu 31, și HBC Nantes, cu 28, nou-promovata Tremblay, cu timișoreanul Marius Sadoveac în efectiv, fiind antepenultima, a 12-a, cu 10 puncte, și așteptând miercurea viitoare primirea liderului.

În cupele europene pe semicercul feminin, CSM București va găzdui joi manșa I a sferturilor Champions League, cu Metz Handball, iar vineri craiovencele vor juca turul semifinalelor EHF Cup, în Turcia, la Kastamonu Belediyesi GSK.

Ultimele rezultate și ierarhiile din Liga Națională masculină respectiv din Divizia A – Seria B, la băieți și fete, plus programul viitor, pe coloana datelor tehnice. 

 

The post Play-off-ul ligii bate la ușă, Poli repetă la Baia Mare appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*