Ploieștiul, în scenariul galben până la jumătatea lunii aprilie

• Trei comune din judeţ se află deja în scenariul roşu
• Parlamentarii PSD au atacat în contencios administrativ măsura privind închiderea magazinelor la ora 18.00

 

N. Dumitrescu

 

Cu toate că în prima zi a lunii aprilie Ploieștiul s-a aflat în scenariul roșu, pentru că depășise rata de trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori – informație care era ieri la vedere inclusiv pe site-ul Primăriei Ploiești – până la jumătatea lunii aprilie, municipiul reședință al Prahovei se va afla în scenariul… galben. Confirmarea a venit de la autoritățile locale, Comitetul Local pentru Situații de Urgență întrunit la nivelul municipiului Ploiești stabilind și care vor fi noile reguli care se aplică având în vedere că municipiul se încadrează în categoria localităților în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3 cazuri/1000 locuitori. Pe de altă parte, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, organizată pe data de 31 martie, s-a anunțat faptul că, pe lângă Păulești, alte două localități sunt în scenariul roșu – Adunați și Vadu Săpat – rata de infectare depășind 4 cazuri la 1000 de locuitori, regulile suplimentare în aceste ultime cazuri urmând să fie aplicate în perioada 2-15 aprilie. În localitățile care au incidența sub 4/1000 de locuitori, circulația persoanelor este permisă de luni până duminică, fără restricții, în intervalul orar 05:00-22:00. În localitățile în care incidența este de peste 4/1000 de locuitori, de luni până joi este permisă, fără restricții, circulația persoanelor în intervalul orar 05:00- 22:00, iar de vineri până duminică este permisă, fără restricții, circulația persoanelor în intervalul orar 05:00- 20:00. În localitățile în care incidența este peste 7,5 /1000 de locuitori, de luni până duminică este permisă, fără restricții, circulația persoanelor în intervalul orar 05:00 – 20:00. Potrivit noilor restricții aprobate de Guvern pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se aplică pe tot parcursul săptămânii. Legat de măsura închiderii magazinelor, ieri, într-o conferință de presă organizată la Ploiești de parlamentarii PSD de Prahova, senatorul Radu Oprea, în calitate de purtător de cuvânt al partidului, a declarat că social-democraţii şi-au propus să atace în contencios-administrativ hotărârea care conţine măsura „aberantă” referitoare la închiderea magazinelor la ora 18,00 (n.n. – ceea ce s-a şi întâmplat în cursul zilei de ieri).

 

Potrivit hotărârii adoptate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență întrunit pe data de 1 aprilie la nivelul municipiului Ploiești, pentru perioada 2-15 aprilie, la Ploiești, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în spațiile publice și cele comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Totodată, în cadrul aceleiași ședințe s-au mai stabilit următoarele: organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului; organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă; organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, a concertelor, a festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-22,00; activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-22,00, ultimele două măsuri fiind valabile și în cazul operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. De menționat faptul că, urmare a întrunirii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, pe data de 31 martie, au fost stabilite reguli suplimentare și pentru alte două localități care, alături de Păulești, urmare a incidenței crescute a cazurilor noi de coronavirus, au intrat în scenariul roșu. Este vorba despre localitățile Adunați și Vadu Săpat, măsurile suplimentare impuse ca urmare a faptului că s-a depășit rata de 4 infectări la 1000 de locuitori fiind valabile în perioada 2-15 aprilie a.c. Pe de altă parte, pentru că situația în ceea ce privește cazurile nou confirmate de coronavirus se modifică de la o zi la alta, și pentru astăzi este programată o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova.

Senatorul Radu Oprea: Închiderea magazinelor la ora 18.00 este o măsură aberantă!

Legat de noile măsuri, suplimentare, care au intrat în vigoare de duminica trecută și care se aplică în localitățile în care sunt înregistrate mai mult de șapte cazuri la 1000 de locuitori, au ținut să-și exprime un punct de vedere și parlamentarii PSD de Prahova, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Ploiești. Astfel, senatorul Radu Oprea, în calitate și de purtător de cuvânt al PSD, a declarat că parlamentarii social-democraţii şi-au propus să atace în contencios-administrativ hotărârea referitoare la închiderea magazinelor la ora 18,00. „PSD va acţiona în contencios-administrativ măsura aberantă a Guvernului Cîţu de a închide magazinele la ora 18,00. Aţi văzut ca argumente şi poziţiile celor din coaliţia de dreapta – sunt foarte mulţi de la PNL care critică această măsură. I-am auzit şi pe domnul Guran, şi pe domnul Buşoi. I-am auzit pe foarte mulţi care spun că este o măsură aberantă. A fost o măsură ilogică, prost comunicată”, a declarat, la ora conferinţei de presă, senatorul Radu Oprea, care a menționat că ”plângerea este în lucru”, iar dacă nu a fost încă depusă, acest lucru se va întâmpla foarte repede, ceea ce s-a şi realizat de fapt chiar în cursul zilei de ieri.
Pentru a justifica demersul social-democraților, senatorul Radu Oprea – susținut și de ceilalți colegi parlamentari de Prahova, Rodica Paraschiv, Laura Moagher și Bogdan
Toader, prezenți la aceeași conferință de presă organizată ieri – a subliniat că reducerea programului de lucru la magazine are un efect contrar celui urmărit de autorităţi şi favorizează formarea aglomeraţiei care poate avea ca efect chiar răspândirea, într-un procent mai mare, a noului virus. ”Să ne aducem aminte când pensionarii aveau acces la magazin sau în mijloacele de transport în comun într-un anumit interval orar. Era o înghesuială fantastică! Dacă ar fi avut puţină minte cei aflați acum la guvernare , ar fi gândit şi ar fi înţeles ceva din experienţele anterioare, nu ar fi venit acum cu o astfel de măsură aberantă. Asta cu atât mai mult cu cât nu poţi compara România cu statele vestice pentru că avem alte obiceiuri de consum”, a mai precizat senatorul Radu Oprea. Pe de altă parte, abordându-se un alt subiect în cadrul conferinței de presă – cel al agriculturii, respectiv a problemelor cu care se confruntă agricultorii – senatorul Radu Oprea a ținut să-i adreseze în mod public o invitație ministrului de resort în Prahova. ”Având în vedere faptul că nu se mai aude nimic despre Programul tomata, îl invit pe ministrul Oros în localitățile din sudul județului, la Balta Doamnei, la Gherghița. Nu știu dacă va avea acest curaj, pentru că va trebui să le explice locuitorilor din această zonă, cunoscuți ca legumicultori, de ce nu li se mai dau subvenții, așa cum s-a promis”, a menționat senatorul Oprea, colega sa, senatorul Laura Moagher, susținând că, prin propunerile care sunt acum luate în discuție, inclusiv în ceea ce privește creșterea porcilor în gospodării, nu se dorește decât ”dispariția țăranului român”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*