PNDL dispare! Primarii din zona Lugoj – Făget – Buziaș, nevoiți să caute alte surse de finanțare

Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL, principala sursă de finanţare pentru comunitățile locale din mediul rural, în domenii importante precum sănătate, educație, apă, canalizare, energie termică și electrică, iluminat public, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuințe și sport va fi stopat, din cauza problemelor create de pandemie.

Implementat încă din 2013 și dezvoltat pe două etape importante, PNDL – I și PNDL – II, programul a­vea planificată și ce-a de-a treia fază de finanțare PNDL – III, care, din păcate nu va mai fi pusă în aplicare datorită pandemiei actuale.
În cadrul etapei I, alocarea fi­nan­cia­ră a fost de 17,6 miliarde de lei. Aceștia au fost destinați distribuției teritoriale a obiectivelor de investiții, iar în cazul etapei a doua, 12.681 de o­biec­tive de investiții, au avut o fi­nan­țare de 30 de miliarde de lei.

De acești bani au beneficiat toate comunele din țară, unele mai mult, altele mai puțin, în funcție de proiectele depuse și nu de puține ori, de culoarea politică.

”Programul a fost unul bun, dar vechiul guvern PSD a îndreptat majoritatea banilor către primarii aleși pe listele partidului. Noi am avut depuse două proiecte, unul amplu, pentru rețele de apă și canalizare, iar unul mai mic, pentru reabilitarea iluminatului public, în valoare de 500.000 de lei. Mi l-au aprobat doar pe acesta. Acum am re­depus aceleași proiect, pentru rețelele de apă și canalizare, pentru a fi finanțat prin Compania Na­țio­nală de Investiții și suntem deja pe lista de sinteză. Proiectele noastre vor putea fi finanțate și în continuare prin CNI”, ne-a spus liberalul Costel Medelean, primarul comunei Tomești.

PNDL – III, se dorea a fi un program complementar celor care beneficiază de finanţare europeană și ale cărui criterii să garanteze că ”sunt proiecte care duc cu adevărat la creşterea calităţii serviciilor”.

Edilii, îngrijorați

Edilii locali realeși, dar și cei care au dobândit acum fotoliul de primar, nu au primit tocmai bine vestea sistării programului de investiții, motiv pentru care au luat legătura cu președintele Consiliului Județean Timiș, spre a cere date concrete.

Alin Nica le-a confirmat faptul că nu va mai fi prea curând un nou PNDL, menționând că a discutat pe această temă cu Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării. ”În ceea ce privește proiectele primarilor, m-au rugat să întreb dacă va mai fi un program PNDL 3. Ministrul Ștefan m-a anunțat că în contextul pandemiei nu va putea fi realizat pe termen scurt.

Dar, proiectele vor putea fi finanțate prin intermediul Companiei Națio­nale de Investiții, care este în subordinea Ministerului Dezvoltării. Sperăm să fie în regulă și chiar așa să se întâmple și în practică. Important este că prin CNI toate aceste proceduri birocratice vor fi simplificate”, a declarat Alin Nica.

În ultimii cinci ani, prin PNDL I și PNDL II, în județul Timiș au intrat peste un miliard de lei noi.

Articolul PNDL dispare! Primarii din zona Lugoj – Făget – Buziaș, nevoiți să caute alte surse de finanțare apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*