Poli – AHC Dobrogea Sud, invincibilii acasă contra neînvinșilor de 9 etape, niciodată conduși la pauză în deplasare. Milosevic: ”Să continuăm așa cum am încheiat 2017, fenomenal”

S-a încheiat și turneul final masculin EURO 2018 din Croația, de 4 ori finalista învinsă Spania triumfând în sfârșit în ultimul act, 29-23 (12-14) cu Suedia, pe când campioana mondială Franța s-a ales cu locul 3, iar tot duminică s-a reluat și returul primei ligi interne, cu primul joc al etapei a 16-a, Potaissa – CSM Făgăraș 30-20, runda continuând astăzi cu alte 3 meciuri, printre care și duelul din zona podiumului SCM Politehnica – AHC Dobrogea Sud, însă sub auspiciile anunțului retragerii din competiție a nimeni alteia decât câștigătoarea Challenge Cup în 2015, pe-atunci cu timișoreanul Vlad Caba la cârmă, HC Odorhei, plasată în ierarhie tocmai între timișoreni și constănțeni, oponenți de la ora 19.

Handbalul masculin românesc prim-divizionar suferă din nou iar de săptămâna aceasta este vădit mai sărac, prin semnificativa dispariție din cadru a clubului vicecampion național din 2011, ulterior medaliat cu bronz în elită în 2012 și 2013, ba chiar și triumfător în 2015 în a treia cea mai importantă competiție continentală inter-cluburi, reușite semnate cu Caba pe banca tehnică în rol de antrenor principal.

Un abandon indus de pierderea finanțării private a clubului din Odorheiu Secuiesc prin trecerea în neființă a lui Verestoy Attila, ceea ce lasă Liga Zimbrilor în 13 competitoare, în accepțiunea unora un număr nu tocmai de bun augur. Nu te bucura de răul altuia, îndeamnă cu tâlc o vorbă din popor, iar 11 formații vor fi într-adevăr nevoite să stea pe rând pe tușă în etapele returului, începând cu liderul CSA Steaua, care urma joi să găzduiască partida cu harghitenii dar va câștiga implicit la ”masa verde” cu 10-0.

Alte implicații ale abandonului subit țin de răspândirea care încotro a componenților lotului cu prosopul la podea, turdenii dând tonul prin cooptarea lui Cristian Ghiță, dar și de eliberarea unui loc cu destinația play-off, beneficiară urmând a fi cel mai probabil nou-promovata din Baia Mare, actualmente a 9-a în ierarhie, ba chiar însă și de reconfigurarea pentru unii a calendarului de antrenamente și pregătiri, de exemplu poliștii alb-violeți evitând astfel deplasarea în Harghita din antepenultima rundă a returului, din 22 martie, în săptămâna premergătoare participării lor în turneul Final4 al Cupei României.

Până atunci însă, un prim pas cu dreptul în 2018 este vital pentru vicecampioana de toamnă SCM Politehnica în încleștarea găzduită în această seară în sala ”Constantin Jude” contra unei formații de la malul mării ocupante a locului 5 care n-a pierdut în precedentele 9 etape, mai exact de 118 zile.

Bănățenii, câștigători pe linie acasă în primul eșalon în sezonul de toamnă, cu 5 goluri avans în fața vizitatorilor din Vaslui, 10 cu CSU Suceava, chiar și 17 cu nou-promovații din Iași, la două goluri avantaj cu cei din Focșani, câte 7 cu HC Odorhei și Minaur respectiv 8 cu Dunărea Călărași, au nevoie de un start cât se poate de bun în lumina faptului că oaspeții din Constanța le suflă în ceafă, la două puncte în urmă.

Mai mult, SCM Politehnica se află de fapt în fața a două apariții în această săptămână, luând în calcul și prima deplasare pe 2018, una lungă, programată duminică de la ora 18 în sala Dumitru Bernicu din Suceava, în cadrul rundei a 17-a.

În plus, elevii lui Pero Milosevic și Attila Ioan Horvath inaugurează contra dobrogenilor o serie de partide pe teren propriu numai una și una, pe rând cu vicecampioana CSM București, liderul la zi CSA Steaua, campioana Dinamo și finalista de euro-cupe Potaissa Turda, teste acasă ce se vor încheia într-o notă mai facilă, cu vizitatorii din Făgăraș.

Nu în ultimul rând, partida tur de la Constanța, remizată 20-20 în 17 septembrie, a indus furia delegației timișorene prin prisma manierei de arbitraj a lui Harabagiu și Stănescu, neplăcutele amintiri de pe litoral oferind ”violeților” un motiv în plus întru a-și spori motivația.

Pe de altă parte, revanșa cu semifinaliștii ediției trecute nu poate fi nici pe departe lesne, iar glasul sec al cifrelor sugerează unele aspecte în acest sens. Astfel, în sezonul de toamnă, AHC Dobrogea Sud a cedat o singură dată în deplasare, notabil de menționat fiind și faptul că n-a fost condusă niciodată la pauză în primele 7 ieșiri.

Precedentul duel direct în Banat a fost cât se poate de închis și strâns, pe muchie, 19-19 la începutul lui decembrie 2016, după ce în toate celelalte vizite în campionat din deceniul în curs fosta laureată națională HCM Constanța triumfa chiar și la scor în ”Constantin Jude”, una dintre confruntări coincizând tot cu prima dintr-un nou an, în 2012, când ”marinarii” navigau pe Bega cu un favorabil 19-21, tot în ianuarie.

Capitol la care timișorenii n-au excelat, pierzând în câteva rânduri meciul inaugural jucat acasă în noul an, iar în deplasare, pe toate.

În schimb constănțenii n-au mai fost la fel de dezinvolți în deplasare în ultimele jocuri amicale disputate în weekend, vineri de la ora 17 pierzând cu 29-24 (13-13) la Călărași iar sâmbătă de la ora 13 în sala ”Rapid” cu CSM București, cu 32-29 (17-17), trupa de pe litoral resimțind poate și efectul statutului de principală furnizoare de participanți la recentul turneu final EURO 2018.

AHC Dobrogea Sud demara șovăielnic în tur, după care se descătușa, dar cele doar două victorii din primele 6 etape, obținute în deplasare, însă fără succes acasă, unde remiza respectiv ceda de două ori, au fost influențate pe undeva tot de arena internațională, în care trecea de turul 2 preliminar al Cupei EHF din octombrie printr-un dublu triumf acasă în zile consecutive cu norvegienii de la BSK Handball Elite, după care izbutea să se revanșeze pe litoral contra lui SC Magdeburg în returul fazei a treia, 27-26 (15-15) pe 16 noiembrie, insuficient însă pentru a pătrunde în faza grupelor, dat fiind eșecul din manșa I din Germania, cu 27-25.

Precum poliștii cu o toamnă înainte, constănțenii au suferit și ei întrucâtva pe plan intern datorită implicării în cupele europene, redresarea corabiei fiind înlesnită de preluarea cârmei de către Sandu Iacob. Ex-internaționalul, implicat luna aceasta la cârma reprezentativei naționale de tineret, așa cum și secundul său Marko Isakovic a fost prezent la EURO 2018 în staff-ul tehnic al selecționatei Serbiei, a fost suplinit în cantonamentul derulat de dobrogeni la Cheile Grădiștei până în 19 ianuarie de nimeni altul decât Aihan Omer. Lotul de pe litoral nu i-a inclus însă la munte pe internaționalii din spațiul ex-iugoslav Nikola Mitrevski și Velko Markoski, ambii prezenți cu naționala Macedoniei la EURO 2018, respectiv Stevan Vujovic, care a jucat pentru Muntenegru în turneul final croat.

Pe parcursul din 2017 al campionatului în curs, AHC Dobrogea Sud n-a mai pierdut din 5 octombrie, când se înclina oarecum surprinzător cu 21-18 la Focșani, imediat după ce se înclina și în runda a V-a, 22-23 acasă cu Dinamo pe 1 octombrie.

În rest, un campionat început printr-un eșec la scor pe teren propriu cu sucevenii, 23-29, a curs favorabil ”marinarilor”, cel mai adesea învingători în deplasare, cu 29-26 la CSM București și 30-26 la CS Politehnica Iași, iar după un 25-25 la HC Odorhei și cu 32-30 la Baia Mare contra lui CS Minaur, cu 28-25 la HC Vaslui și chiar 31-23 în returul la CSU Suceava. Notabil, una dintre înfrângerile Stelei s-a înregistrat la Constanța, cu 24-19, AHC Dobrogea încheind anul 2017 în campionat printr-o remiză acasă cu CSM București iar pe frontul Cupei României printr-o calificare în Final4 grație unui nou succes pe teren propriu, contra celor din Făgăraș, după cel în dauna ieșenilor, cu observația că și elevii lui Iacob au avut parte de un traseu facil spre semifinale, aidoma ”violeților”, programați tot acasă cu grupările din Suceava și Bacău.

Revenind la poliști, în efectiv complet în ciuda unor oarecare probleme medicale rămase și din decembrie dar resimțite pe fondul pregătirilor tari din această lună, timișorenii caută să păstreze suita victoriilor de la încheierea lui 2017, nu mai puțin de 5 în Liga Zimbrilor, plus două în Cupa României, ultimul eșec datând de peste două luni și jumătate, din 11 noiembrie, la Turda.

SCM Politehnica abordează partea secundă a sezonului de pe cea mai favorabilă poziție din ultimii ani buni, ceea ce-i conferă încredere, și în special prin prisma aparițiilor notabile din prima jumătate a campaniei, ”violeții” trebuind să fie în schimb atenți la acest întâi meci oficial din noul an, nu de alta dar nu le prea mergea grozav în asemenea ocazii în acest deceniu, precum să se și debaraseze de un ”complex constănțean” în ”Constantin Jude”, menținut oarecum și în ediția anterioară.

Astfel, Poli a remizat acasă în sezonul regular precedent cu constănțenii, fiind învinsă pe linie la Timișoara de ex-campioana HCM, cu 28-30 în martie 2015, după care dobrogenii încheiau în premieră doar pe locul 2 după faza tur-retur, respectiv cu 24-34 în ediția 2013/4, chiar și 23-35 în 2012/3, 19-21 în ianuarie 2012 dar și 28-30 în 2010/11.

Cât despre prima apariție din noul an, AHC Dobrogea și-a adjudecat-o în 2017, 23-21 acasă cu CSU Suceava, poliștii pierzând deplasarea la campioană, 27-19 pentru Dinamo. Cu încă un an înainte, în 2016, ”violeții” începeau cu bine meciurile oficiale, 26-24 acasă cu Minaur, în fața căreia pierdeau la prima apariție din 2015, 30-32 pe teren propriu. Un eșec la start și în 2014, 33-26 pentru gazda Steaua, dar și un succes în 2013, 33-24 la Timișoara cu CSM București. Și mai înainte, înfrângerea acasă cu dobrogenii în ianuarie 2012 precum și una mai drastică la început de 2011 în Maramureș, cu 34-21 la Minaur.

Timișorenii, învingători joi și vineri în ”dubla” amicală acasă cu băcăuanii cu 29-25 și 38-29, au prefațat startul în 2018 prin spusele antrenorului Pero Milosevic și centrului Cristian Fenici în conferința de marți după prânz, muntenegreanul începând prin a remarca tăria vizitatorilor, clasați actualmente pe locul 5, precum la finele sezonului regular anterior, atunci cu 9 puncte în fața bănățenilor.

Milosevic a oftat la anunțul retragerii lui HC Odorhei, ”nu, nu e bine pentru handbal, nu beneficiază nimeni de așa ceva, căci s-a pierdut o echipă forte, o aspirantă la primele poziții, o formație ce aducea publicul la sală, un club bun, cu rezultate fenomenale în ultimii ani”.

Cât despre elevii săi alb-violeți, din rândul cărora, precum de la constănțeni, în pauza internă de iarnă au fost convocați internaționali atât sub ”tricolor” cât și în selecționate aliniate la EURO 2018, Pero Milosevic a subliniat că ”indiferent dacă au jucat acasă sau în deplasare, în toamnă au aspirat mereu la victorie, iar cu această mentalitate abordăm și partea a doua a sezonului, cu încrederea că putem câștiga. Cred în băieți, cred în echipă! Trebuie să jucăm bine în apărare, ceea ce conferă încredere în faza de atac, să dăm dovadă de multă disciplină și să prestăm un bun joc colectiv, însă dacă vom evolua precum în ultimele apariții din 2017, avem mari posibilități de a depăși Constanța, fiind încrezători în victorie. Să vedem însă în ce formă de joc suntem la începerea meciurilor oficiale, dar cert este că în seria cu 5 partide în 14 zile din decembrie a fost fenomenală, și de fapt nu doar atunci, ci pe tot parcursul sezonului, așa încât sperăm să continuăm seria prestațiilor bune!”

Cristian Fenici a apreciat de 3 ori duelul cu constănțenii ca fiind ”greu, dat fiind că alcătuiesc una dintre formațiile bune ale campionatului, care a câștigat deja un trofeu (n.n.: Supercupa), și se bate pentru altele, pe pozițiile din susul clasamentului și în Cupă. Ne va fi greu, dar ne-am antrenat bine și suntem pregătiți, sperăm să fim în formă maximă, să jucăm bine, fiecare pe postul lui să evolueze cât mai bine, să câștigăm, mai ales că până acum n-am pierdut deloc pe teren propriu, încercând să menținem această traiectorie. Asta ne interesează cel mai mult, obținerea celor 3 puncte, să rămânem în zona superioară a clasamentului”.

SCM Politehnica – AHC Dobrogea Sud, arbitrat de mureșenii Nacu și Rucoi, se joacă miercuri 31 ianuarie 2018 de la ora 19, fiind difuzat în direct de Digi Sport și Telekom Sport. Programul complet al rundei în curs și al celei viitoare plus clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice.

The post Poli – AHC Dobrogea Sud, invincibilii acasă contra neînvinșilor de 9 etape, niciodată conduși la pauză în deplasare. Milosevic: ”Să continuăm așa cum am încheiat 2017, fenomenal” appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*