Pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul

Nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii Sfântului Ignatie Teoforul, însă, se ştie data trecerii sale la cele veşnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Împreună cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfântului Ioan Evanghelistul. Se crede că a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Petru. Numele „Teoforul” înseamnă „purtător de Dumnezeu“. Potrivit tradiţiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în braţe pentru a-l arăta ucenicilor Sai ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).
A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alţi creştini, în timpul persecuţiei din Antiohia şi pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma. I-a implorat pe romani să nu mijlocească în faţa autorităţilor imperiale pentru a obţine achitarea lui: „Lăsaţi-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu şi sunt măcinat de dinţii fiarelor, ca să fiu pâine curată a lui Hristos“.
Câţiva creştini au adunat rămăşiţele sale din amfiteatrul de la Roma şi le-au dus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie se face pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*