Pomenirea Sfântului Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul, supranumit “Harpa Duhului”, s-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, în Siria. În ciuda persecuţiilor lui Diocleţian şi în ciuda faptului că în Nisibis îşi aveau sălaş o mulţime de religii păgâne, Sfântul Efrem a crescut într-o atmosferă creştină autentică. Efrem este botezat de tânăr şi apoi hirotonit diacon. Înzestrat cu darul lacrimilor şi cu un enorm talent poetic pe care îl pune în slujba lui Dumnezeu, Sfântul Efrem îşi începe astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos.
Sfântul Efrem Sirul a făcut foarte multe comentarii la Sfânta Scriptură. În original se păstrează câteva comentarii la primele două cărţi biblice: Facerea şi Ieşirea. Mai multe comentarii din Vechiul şi Noul Testament se păstrează în traduceri diferite, cele mai multe în armeană.
De la Sfântul Efrem au rămas peste 400 de imne. De asemenea, de la el avem şi predici, dar şi câteva scrieri teologice. Dar, cu siguranţă, cea mai cunoscută compozitie a sfântului este rugăciunea care îi poartă numele şi care a intrat şi în slujbele Bisericii din Postul Mare.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*