Pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie

Sfântul Elefterie s-a născut în Roma, într-o familie de nobili creștini. De mic a rămas orfan de tată, fiind crescut numai de mama să, Antia, care, potrivit tradiției, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel.
Aceasta a încredințat creșterea și educația singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Văzând marile daruri ale lui Dumnezeu care luminează sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la vârstă de cincisprezece ani, preot la vârstă de optsprezece ani și episcop al Iliricului la vârstă de douăzeci de ani.
Acolo, Sfântul Elefterie a atras pe mulți la credință în Hristos, învățând și propovăduind. De aceea, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix ca să îl aresteze pe Sfântul Elefterie și să îl aducă la Roma. Sosind comandantul la Valona (Albania de astăzi), orașul unde își avea scaunul episcopal Sfântul Elefterie, și intrând în biserica, l-a văzut slujind pe acesta.
Deodată inima lui Felix s-a schimbat și a trecut la creștinism. Felix a primit botezul de la Sfântul Elefterie, apoi a plecat împreună cu acesta la Roma. Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită și arderea în cuptor de foc.
Dar Sfântul Elefterie s-a izbăvit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Văzând minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat și a mărturisit că și el este creștin. Caribus a fost torturat și apoi decapitat împreună cu Fericitul Felix.
La urmă, călăii imperiali au tăiat și cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Mama să, Antia, a fost ucisă cu sabia pe când îmbrățișa și sărută pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde și astăzi se preaslăvește Dumnezeu prin minunile care se săvârșesc la moaștele Sfântului Elefterie.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*