Pomenirea Sfântului Proroc Zaharia

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este cinstit pe 5 septembrie. A fost preot la Templul din Ierusalim, în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare, ucigaşul de prunci.
Din Scriptură aflăm că, în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a vestit că Elisabeta, soţia lui, îi va naşte un fiu, ca răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât şi soţia sa erau înaintaţi în vârstă. Pentru îndoiala sa, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliţă, după naşterea acestuia.
În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia proroceşte despre viaţa şi activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, proroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“ Datorită acestei prororciri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.
Potrivit tradiţiei, când Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranţa de a-L ucide şi pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peşteră. Irod ştia de naşterea minunata a lui Ioan şi, pentru că ajunsese să creadă ca acesta ar putea fi Mesia, le porunceşte soldaţilor să-l caute şi să-l omoare.
Pentru că soldaţii nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.
Se spune că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripţii din secolul al IV- lea, descoperită în 2003, moaştele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături de cele ale lui Simeon cel Bătran.
Menţionăm că, la patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit şi Elisabeta. Copilul loan a rămas în pustie, hrănit de înger şi păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*