Pomenirea Sfinţilor Ioachim şi Ana

Sfinţii Ioachim şi Ana sunt părinţii Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria – care a născut-o pe Salomeea, Elisabeta – mama Sfântului Ioan Botezatorul şi pe Ana – cea care a născut-o pe Fecioara Maria. Lipsa copiilor îi făcea pe Ioachim şi Ana să fie priviţi ca fiind blestemaţi, pentru că în societatea iudaică familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască. După rugăciuni îndelungi, celor doi li s-a dăruit o pruncă: Fecioara Maria. Ţinând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născatoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoană omenească deosebită de cea dumnezeiască, ci Însuşi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fără reţinere că Ioachim şi Ana sunt bunicii lui Hristos.
Sfântul Ioachim a trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfântul Ioachim.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana sunt prăznuiti în calendarul nostru cu o zi specială, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniţi pururi în slujbele oficiate pentru că apolisul sau otpustul fiecărei slujbe se termină cu această invocare: „Pentru rugăciunile sfinţilor drepţilor părinţilor Ioachim şi Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieşte-ne pe noi”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*