Pomenirea Sfinţilor Mucenici Galaction şi Epistimi

Soţii Galaction şi Epistimi au vieţuit în timpul împăratului Deciu (249-253). S-au născut în cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, stearpă din fire, a rămas însărcinată după ce a primit Sfântul Botez. Ea a trecut la cele veşnice când Galaction a împlinit vârsta pentru căsătorie. După naşterea lui Galaction, a primit botezul şi tatăl său.
Acesta l-a logodit cu Epistimi, o fată păgână. Deşi Galaction nu a dorit căsătoria, a reuşit să o convingă pe Epistimi câ trebuie să se boteze şi împreună au ales calea călugăriei.
Nu au mai ieşit din mănăstirile lor şi nu s-au mai văzut unul cu celălalt decât înaintea morţii lor muceniceşti.
În timpul persecuţiei împotriva creştinilor, Galaction a fost adus înaintea tribunalului şi biciuit pentru credinţa sa în Hristos. Când Epistimi a aflat că logodnicul ei, Galaction, este în chinuri, a alergat la el şi l-a implorat să o primească şi pe ea în împărtăşirea de chinurile pentru Domnul. Plângând pentru biciuirea lui Galaction, torţionarii au biciuit-o şi pe ea sălbatic. După alte chinuri, aceştia le-au tăiat mâinile, picioarele şi apoi capetele.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*