Prahova este în top 10 pe piaţa tranzacţiilor imobiliare

N. Dumitrescu

După o perioadă în care, la nivel naţional, inclusiv în Prahova, piaţa tranzacţiilor imobiliare a înregistrat un adevărat declin, pare că vânzarea de apartamente, dar şi de terenuri – în mod special cele agricole, s-a mai dezgheţat. Confirmarea vine de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din ale cărei date statistice rezultă faptul că, anul trecut, judeţul Prahova s-a aflat în top 10 pe piaţa acestui tip de tranzacţii, în contextul în care au fost înregistrate un număr de peste 16.500 de vânzări. De altfel, judeţul nostru şi-a menţinut acelaşi loc în statistica tranzacţiilor imobiliare şi în prima lună din anul 2018, cu menţiunea că numărul vânzărilor de apartamente şi terenuri a fost mult mai mare faţă de luna ianuarie 2017.  De departe, lunile cele mai bune în care, anul trecut, vânzările de terenuri agricole şi apartamente au avut succes au fost cele de primăvară şi din perioada estivală, dar şi de la începutul toamnei. Totodată, conform aceloraşi statistici ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în ceea ce priveşte existenţa ipotecilor pe terenuri şi apartamente, Prahova s-a clasat, în 2017, la nivel naţional, pe locul 11.

Cu un număr de 16.539 de vânzări înregistrate anul trecut, judeţul Prahova s-a aflat în top 10 în ceea ce priveşte piaţa tranzacţiilor imobiliare. Dovadă stau datele statistice ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din care reiese ce loc ocupă fiecare judeţ în parte la capitolul vânzări de terenuri şi apartamente. Iar lista este deschisă de Bucureşti, urmată de judeţele Cluj, Ilfov, Timiş, Iaşi, Braşov, Constanţa, Suceava, Arad, locul 10 fiind ocupat de către Prahova. Analizând situaţia pe anul trecut, a reieşit faptul că lunile de primăvară şi vară, dar şi cele de la început de toamnă au fost cele mai bune în privinţa vânzărilor, cu menţiunea că lunile martie şi octombrie au reprezentat “vârful”. tranzactii imobiliareAstfel, în luna martie 2017 au fost înregistrate cele mai multe tranzacţii – 1.706, reprezentând vânzarea a 281 de terenuri agricole şi patru terenuri neagricole, în extravilan, 642 de terenuri cu construcţii şi 399 de terenuri fără construcţii, în intravilan, şi 380 de apartamente, iar în luna octombrie 2017 au fost consemnate 1.702 de tranzacţii, reprezentând vânzarea a 224 de terenuri agricole şi 7 neagricole, în extravilan, 601 de terenuri cu construcţii şi 560 fără construcţii, în intravilan, dar şi 310 de apartamente. Pe de altă parte, apartamentele s-au vândut anul trecut cel mai bine în luna septembrie – 277, urmată de iunie şi iulie (câte 356), august (336), mai (353). În privinţa terenurilor agricole din extravilan, vânzările cele mai multe au fost perfectate în luna martie (281), mai (237), urmate de lunile octombrie (224), decembrie (204). În ceea ce priveşte vânzarea de terenuri cu construcţii în intravilan, cele mai bune luni au fost martie (642 de vânzări), iulie (605), august (581), septembrie (554), octombrie (601), în timp ce în cazul terenurilor fără construcţii în intravilan, cele mai bune luni au fost octombrie (560) şi noiembrie (476). Trebuie menţionat, de asemenea, și faptul că statisticile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară includ date şi în ceea ce priveşte numărul de ipoteci înregistrate la nivelul anului trecut, atât pe terenuri, cât şi pe apartamente, la nivel naţional judeţul Prahova fiind, la acest capitol, pe locul 11, cu un număr de 6.443 de ipoteci.
Totodată, din datele agenţiei mai reiese faptul că, în luna ianuarie a acestui an, în judeţul Prahova au fost înregistrate un număr de 1.137 de tranzacţii, mult mai multe faţă de aceeaşi lună a anului trecut (733 de vânzări). Mai exact, în prima lună din 2018 au fost vândute 343 de apartamente, 139 de terenuri agricole şi 3 terenuri neagricole, în extravilan, iar în intravilan – 415 terenuri cu construcţii şi 237 de terenuri fără construcţii. Nu în ultimul rând, în luna ianuarie 2018 au fost înregistrate un total de 425 de ipoteci.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*