Prahova, şase luni sub ameninţarea noului coronavirus. De unde am plecat şi unde am ajuns!

Violeta Stoica

26 februarie 2020. Ziua în care toți românii au fost cuprinși de panică la auzul veștii că a fost confirmat primul caz de infectare cu coronavirus în România.
La jumătatea lunii martie, mai precis pe data de 13 martie, a apărut și primul prahovean diagnosticat cu Covid-19, un tânăr de 26 de ani, întors din Italia, numit “pacientul 80”, pentru că la nivel național acesta a fost cel de-al 80-lea român diagnosticat cu coronavirus. A urmat mama acestuia, pacientul numărul 2 din Prahova. Iar de atunci a venit tăvălugul.
Prahova s-a aflat pe ultimele locuri din țară la numărul persoanelor infectate, în primele luni ale epidemiei de SARS Cov-2. La mijlocul lunii iunie, în Prahova erau până în 200 de cazuri raportate, până când, brusc, județul nostru a ajuns în topul național al infectărilor!
O lună mai târziu, în iulie, s-a ajuns la aproape 1.500 de cazuri, pentru ca, în prezent, să fim în vârful ierarhiei naționale, pe locul al cincilea în nedoritul top al persoanelor diagnosticate cu coronavirus.
Potrivit informațiilor oficiale făcute publice de Institutul Național de Sănătate Publică, din datele raportate până la 23 august, Prahova se afla la momentul de referință pe locul cinci, cu 4,8% din numărul total la nivel național de cazuri confirmate cu coronavirus, după București, Suceava, Argeș și Brașov. De altfel, conform aceleiași surse, în săptămâna 17 – 23 august, 34,2% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Prahova, Iași, Bihor și Timiș.
Ieri, situația din Prahova arăta că s-au atins 3.899 de cazuri de coronavirus, 65 dintre acestea în ultimele 24 de ore! După București și Iași, județul nostru s-a aflat din nou în top 3 al îmbolnăvirilor.
Conform DSP Prahova, ieri mai aveam nouă focare active, cu un total de 218 persoane. Trei – la agenți economici, unul în cadrul unui departament al unei instituții publice, patru la centre medico-sociale destinate îngrijirii persoanelor adulte (două dintre ele sunt în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, două sunt private) și unul la un centru de plasament din subordinea DGASPC.
Situația prezentată oficial arăta că toate cele 20 de locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate, dar și că unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești este indisponibilă din cauza unei defecțiuni tehnice.
Ieri, 26 august, la șase luni de la declanșarea epidemiei și în România, oficialii prahoveni au dat publicității pentru prima dată cazurile active la nivelul fiecărei localități. Situația este aferentă datei de 25 august, când erau înregistrate oficial 921 de cazuri active.
Cele mai multe sunt la Ploiești – 269, în Câmpina – 35, la Azuga – niciunul, la Băicoi – 38, la Boldești Scăeni – 22, la Breaza – 63, la Bușteni – 2, la Comarnic – 13, la Mizil – 12, la fel la Plopeni (12), la Sinaia – 2, la Slănic – 6, la Urlați – 61, la Vălenii de Munte – 40.
În mediul rural, situația oficială arăta că multe cazuri se înregistrau pe 25 august la Brebu – 14 cazuri, la Valea Doftanei și Blejoi – câte 12 cazuri și la Starchiojd – 11 cazuri.
Pe de altă parte, sunt și localități rurale unde nu era înregistrat niciun caz activ la data de 25 august: Poienarii Burchii, Salcia, Plopu, Olari, Jugureni, Fântânele, Drăgănești, Cosminele, Cornu, Chiojdeanca, Călugăreni, Boldești Grădiștea, Balta Doamnei, Apostolache, Adunați.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*