Prea multe! Avariile la rețelele subterane ale orașului, imposibil de rezolvat

Sistemul de alimentare cu apă al Lugojului este tot mai aproape de colaps. Rețeaua de conducte, vechi de jumătate de secol, prin care se livrează cea mai mare parte a apei necesare pentru oraș, se fisurează pe toate părțile.




De la un an la altul situația se agravează. Avariile au crescut de la două-trei pe zi, în anii trecuți, la cinci în prezent.

Operatorul local de apă-canal, Meridian22, având un personal de intervenții limitat și dispunând de puțină tehnică și echipamente, este clar depășit de situație. S-a ajuns ca avariile să fie soluționate prin selecție, în funcție de importanța conductei fisurate, în sistemul general de alimentare cu apă, prioritate având magistralele de apă.

Acest record, previzibil, este recunoscut de actuala conducerea a societății. Vestea proastă este că nici măcar noua rețea de conducte, din material de tip PVC, care s-a instalat în ultimii 13 ani, nu este în măsură să facă față cerințelor. Dacă se crește presiunea pentru a avea apă și la etajele trei și patru, noile conducte cedează aproape la fel ca cele vechi, fiind de proastă calitate.

“Problema este că țevile de pe rețeaua veche sunt foarte uzate, iar cele de pe rețeaua nouă sunt inferioare ca grosime și nu rezistă. Înregistrez cinci avarii pe zi pe rețeaua nouă și reușesc să repar trei. Vreau să vă spun că am fost la Primărie, nu există certificat de calitate, nu există declarație de conformitate. Am găsit avarii din 2020, înregistrate și neremediate. Am început cu vechimea lor, exact ca la spitalul de urgență, am început cu magistralele, le tratăm cu prioritate, apoi secundarele și ultimele sunt branșamentele, aici ne acuză oamenii că nu intervenim. Dar pe magistrale avem o pierdere de 400 de litri/secundă”, a declarat Acvilian Belințan, cel care coordonează activitatea Meridian 22, într–un interviu acordat în media locală.

Nu doar numărul avariilor a crescut, ci și pierderile pe traseu. De la punctele de pompare până la robinete pierderile înregistrate s-au mărit de la 65%, anii trecuți, la 70% în momentul de față. Situația este deosebit de gravă pentru siguranța alimentării cu apă în continuare, putând să se ajungă chiar la raționalizarea programului de livrare a apei, după cum susțin unii tehnicieni în domeniu.

“Re­țeaua veche nu mai duce, cea nouă nu e bună, bani să refaci totul nu sunt, specialiști nu mai avem. O situație mai proastă ca asta nu poate fi. E ca după război. Nu­mești în funcții de conducere oameni care nu au pregătirea ne­ce­sară, care nu au nimic în comun cu ingineria, cu domeniul, nu au experiență, normal că s-a ajuns aici. S-au cheltuit milioane pe țevi noi și acum spui că nu sunt bune. Nu ai altă soluție decât să dai apă cu porția. Să refaci totul nu e o treabă care să se poată mâine, poimâine”, a spus Nicolae Manole, fost tehnician la apă-canal.

Rețeaua nouă de apă-canal nu este nici măcar finalizată, până la atingerea lungimii totale mai sunt prevăzuți șase km de tubulatură, dar lucrările au fost înghețate pe termen nelimitat.

Articolul Prea multe! Avariile la rețelele subterane ale orașului, imposibil de rezolvat apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*