Premieră: destinaţiile interne pentru minivacanţa de 1 Decembrie s-au vândut mai bine decât cele din străinătate

Cei peste 88.000 de turişti români care au plecat în diverse destinaţii din ţară în minivacanţa de 1 Decembrie au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare şi servicii de masă, reiese dintr-o analiză a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). De asemenea, pentru prima oară în ultimii 27 de ani, ofertele interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate. „Pentru prima oară după 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate, ceea ce conturează o nouă tendinţă în turismul românesc. Turiştii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de Iarnă, şi de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alţi ani. Din datele centralizate de către FPTR reiese că mai mult de 88.000 de români au plecat în vacanţe în ţară în această perioadă, cei mai mulţi dintre ei au fost în marile oraşe şi în staţiunile montane”, potrivit unui comunicat al organizaţiei. Din calculele FPTR, cheltuiala medie (pentru cazare şi mesele incluse) a turiştilor români care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, a fost în medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist. Spre deosebire de anii în care turiştii români optau pentru city break-uri în oraşele din Europa, în minivacanţa de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat să aleagă şi oraşele din România, cele mai căutate fiind Alba Iulia, Sibiu, Braşov şi Cluj Napoca. Tarifele pentru pachetele promoţionale de 1 Decembrie au variat între 359 lei – 800 lei pentru o persoană.
Potrivit FPTR, vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsă, incluzând şi acces la centrele spa. Tarifele s-au situat între 300 şi 865 de lei. În ceea ce priveşte turismul montan, gradul de ocupare în staţiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, a fost de 80-90% în aceste zile, peste 20.000 de turişti alegând aceste destinaţii. Tarifele în staţiunile de la munte din această perioadă au variat între 270 şi 500 de lei/persoană pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi o cină tradiţional românească în seara de 1 Decembrie. Staţiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanţa de 1 Decembrie au fost Bran şi Buşteni. Analiza arată că în pensiunile din zonele rurale tarifele au rămas neschimbate.
Totodată, în analiza Federaţiei se precizează că perioada liberă de 4-5 zile a permis şi deplasări în destinaţiile externe de city break, în marile oraşe europene, dar şi în zone cu climă mai blândă sau în destinaţii în care au loc evenimente, cum ar fi Târgurile de Crăciun, concertele şi spectacolele. Cu toate acestea, unele oraşe căutate în anii anteriori nu se mai află pe lista preferinţelor, din cauza tensiunilor sociale şi economice.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*