Premieră! Ediția a treia a Festivalului Veterani va avea loc în aer liber

În zilele de 2 și 3 octombrie va avea loc la Lugoj ediția a treia a Fes­ti­va­lului Veterani – Art Fusion. Este pentru prima dată când festivalul nu s-a putut desfășura în perioada tra­di­țională (24-25 septembrie), ad­ministrația locală luând decizia amânării manifestării până după alegeri.

Festivalul este dedicat Con­telui Federico Veterani, eliberator și martir al Lugojului, mort pe câmpul de luptă în bătălia de la Lugoj, dusă contra invadatorilor otomani, de la 25 septembrie 1695.
Vineri, 2 oc­tom­brie, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 18 – 21, va avea loc un spectacol mu­zical susținut de cursanții clasei de canto din cadrul Asociației FOA, coordonată de prof. Eliana Zah.

De asemenea, vor putea fi vizionate momente teatrale din piesa ”Le­gen­da Marii Creații” (proiectul euro­pean LeGreBi – ”Legend of the Great Birth”).

Sâmbătă, 3 octom­brie, între orele 15 – 16, este pro­gra­mat un atelier de muzică me­dievală, iar de la ora 16 la ora 20, expo ”Medievalum”, expoziție de ar­me medievale.

Seara va fi înche­iată cu un concert live al grupului ”Lupus Dacus”, care va avea loc între orele 20 – 21.

Accesul pub­li­cului la toate evenimentele este gratuit.

Pe durata desfășurării eveni­men­telor, este necesară purtarea măștii de protecție și respectarea distanței sociale de 2 metri între persoane.

Ca și la edițiile prece­dente, săptămânalul ”Re­deștep­tarea” este partener media al manifestării.

În avanpremiera festivalului, echipa FOA a realizat o frumoasă poveste video, bazată pe scrisorile trimise de Federico Veterani familiei și a­pro­piaților săi.

Vorbind despre soția lui, Maria Vittoria, el spunea: “Con­tesa se acomodează la viața de sol­dat și nu-i pot mulțumi lui Dum­nezeu îndeajuns, pentru că am găsit o doamnă pe măsura comporta­men­tului meu și situatiei mele ma­teriale” (Scrisori vol. II, 30 noiem­brie 1682, către fratele său).

Pe 18 decembrie, el i-a scris lui Alto­viti: “Aceasta este o viață plină de spini, nevoia de a susține repu­tația te obligă la decizii incomode. Cine vrea prea mult, nimic nu strân­ge…, războiul este un os dur!”

Festivalul Veterani – Art Fusion ediția a treia este un proiect orga­ni­zat de Asociația Fusion of Arts, coordonată de prof. Flavia Rosana Căprariu și co-finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Articolul Premieră! Ediția a treia a Festivalului Veterani va avea loc în aer liber apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*