Premieră! Freddy Stauber, la prima apariție editorială

A ales să scrie volumul său (care va apărea în curând. Cunoscutul instru­mentist și compozitor Freddy Stau­ber revine în atenția iubitorilor de muzică, de data aceasta din postura de autor de carte dedicată mu­zicii: ”Aș putea oare să devin mu­zician?…”.
Cu o carieră de peste 40 de decenii în domeniu și peste 20 de casete și albume editate la activ, Freddy Stauber, fost component al trupelor ”Stelele” și ”Logic” este o au­toritate în materie.

”M-am întrebat în ce limbă să scriu această carte… în limba ger­mană sau română. O scriu în limba română deoarece îmi dau seama că aici îmi regăsesc rădăcinile, aici am amintirile, hrana pentru suflet, mai ales la o vârstă mai tomnatică…”

Cartea nu se referă strict la tehnicile muzicale, deși autorul deține un studio performant de în­re­gistrări – Joy Music din Ehnin­gen, precum și o colecție de chitare care ar face invidios pe orice in­stru­men­tist.

Autorul își declară din start in­tenția: ”ceea ce aș vrea eu să co­mu­nic este înțelegerea care este ne­cesară pentru a urma calea de muzician”.

De altfel, așa cum re­mar­cam mai demult, Freddy Stauber a reușit ceea ce puțini artiști adevărați au fost în stare, și anume să păstreze echilibrul între familie (Freddy este căsătorit și are trei copii), carieră (a fost inginer la cunoscutul concern Daimler Benz, unde a fost premiat pentru un sistem inovator de so­no­ri­zare interioară a mașinilor Mer­cedes) și activitatea muzicală.

Cartea poate fi privită, din acest punct de vedere, ca un ghid de viață. Contrar viziunii că artistul este un ”boem”, Freddy Stauber le spune ti­ne­rilor care doresc să devină mu­zicieni că disciplina, rutina și rit­mul repetițiilor, trebuie să facă parte din viața lor.

Orice progres trebuie monitorizat și chiar înregistrat (slavă Domnului, în ziua de azi sunt destule dispozitive performante audio – video). Primii pași pe calea însușirii acestei discipline muzicale i-a făcut la ”Conservatorul” din Lugoj (Școa­la Populară de Arte), unde a studiat acordeonul.

Pentru motivare, autorul folo­sește citate din muzicieni celebri, în special chitariști, de la Jimi Hendrix și Carlos Santana, la Eric Clapton și Mark Knopfler.

Freddy scrie despre feeling, în­crederea în sine, perfecționarea în in­terpretare, disciplina în studiu, concentrarea pe obiectivul final, crearea unui stil propriu și nu uită să dea sfaturile esențiale: nu te descu­ra­ja, nu lăsa lucrurile la jumătate!

Cei interesați pot găsi multe sfaturi practice, de la poziția corectă a corpului atunci când cânți, la a­cor­dare, respirație și poziția mâinilor (i­lustrația aparține fiicei mu­zi­cia­nului, Tephanie Stauber).

Cartea cuprinde până și o întâmplare hazlie (”Campion național la pescuit”), care se poate aplica perfect în viața muzicienilor.

Contrar ideilor preconcepute, autorul subliniază că ”o viață de fa­mi­lie echilibrată contribuie la succe­sul artistului”. Și dacă nu toți cursanții vor ajunge la nivelul lui Santana, viața va fi mai plină de sens și mai frumoasă pentru cei care cred cu adevărat în muzică!

Articolul Premieră! Freddy Stauber, la prima apariție editorială apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*