Premii de consolare!

Nicoleta Dumitrescu

 

Cu siguranţă, anul 2020 va rămâne în calendarul istoriei, graţie pandemiei, drept unul de excepţie, în contextul în care graniţa dintre viaţă şi moarte este trasată de covidul care nu se mai satură în a-şi atribui, dincolo de vieţile pierdute, suferinţă, durere, epuizare.

Cu toate acestea, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, orice eveniment nefast este văzut de alţii drept o oportunitate, nenumărate fiind situaţiile în care, pe ocolişuri, unii găsesc drumul mai ales al profitului. Este şi cazul anului electoral 2020 din România, unde, transformat în cel mai prolific domeniu în ceea ce priveşte reconversia…profesională, politica a ajuns la stadiul de a oferi inclusiv premii de consolare! Evident însă că nu pentru oricine!
Cel mai recent caz ieşit la rampa afirmării este cel al controversatului deputat Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, ieri apărând în spaţiul public informaţia potrivit căreia partidul din care face parte i-ar fi oferit acestuia şefia Consiliului Legislativ. Motivul? Un fel de “recompensă “ după ce acesta nu a mai încăput pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare care vor avea loc la începutul lunii decembrie.
Iar dacă această manevră a “răsuflat”, este clar că aşa se va şi întâmpla, având în vedere că nu este singurul caz în care nume celebre, dintr-o formaţiune politică sau alta, au ajuns mai… sus, ca poziţie, decât erau înainte. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că politicul a devenit cel mai important domeniu, chiar şi decât cel economic, în condiţiile în care are capacitatea de a şcolariza pe bandă rulantă şi care, de asemenea, oferă posturi unul şi unul.
Şi, aşa cum se vede, reconversia se face mai ales la nivel înalt, ca şi când unii dintre cei care s-au numărat printre aleşii neamului , după ce nu mai apucă încă un mandat, au dreptul la funcţii şi mai călduţe, o situaţie la care au recurs – şi care încă mai persistă, după cum se vede- toate partidele, fără de excepţie, considerând că puterea li se cuvine şi trebuie împărţită doar pe ochi frumoşi.
Pe de altă parte, această confirmare vine şi în situaţia în care nici nu s-a stins bine ecoul alegerilor locale din luna septembrie, că liderii partidelor negociază locurile pe liste la alegerile parlamentare mai abitir ca la piaţă. Asta în contextul în care, după cum s-a văzut inclusiv pe la televizor, cei mai îndrepăţiţi să fie pe primele locuri, considerate eligibile, au fost cei care au pierdut tocmai funcţiile pentru care au candidat pe 27 septembrie.
A fost o adevărată bătălie, de care pe care, astfel încât doar unii să prindă un loc în faţă, alţii sacrificând inclusiv poziţia de lider de partid ca să mai stea încă patru ani în Parlament, aşa cum s-a întâmplat şi cu Călin Popescu Tăriceanu, o nouă candidatură pentru “Casa Poporului” ducând chiar la pierderea şefiei partidului pe care el însuşi l-a înfiinţat! Prin urmare, ce înseamnă şi politica asta ! Sau mai bine zis ce a ajuns şi politica asta! Una prolifică, după cum se vede, dacă reuşeşte reconversia profesională pe orice vremuri şi la orice vârstă, la absolvirea şcolii fiindu-le oferite acelora care merită, bineînţeles, inclusiv premii de consolare!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*