Prevenție! Medicii infecționiști recomandă, cu prioritate, vaccinarea antigripală sezonieră

Ne apropiem de un nou sezon rece. În condițiile în care pandemia de coronavirus nu a dat semne de recul în România, ba din contra, tot mai multă lume este interesată de măsurile care trebuie luate pentru a trece cu bine sezonul gripal, care începe din octombrie-noiembrie și durează până la anul, prin martie.

”Redeșteptarea” a apelat la un medic specialist pentru reco­man­dări. Prima dintre acestea este legată de importanța vaccinării antigripale din acest an.
Un organism slăbit de CoVid rezistă cu greu, dacă se adaugă și gripa

Dr. Valentin Predescu, medic specialist infecționist, este șeful compartimentului de Boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal din Lugoj. ”Recomand, în primul rând, vaccinarea antigripală sezonieră. Ea este binevenită, dar în acest sezon, cuprins între toamna anului 2020 și primăvara lui 2021, este mai importantă ca oricând. Dacă cineva este suferind de CoVid și are simptome ușoare, e posibil să facă și gripă.

Pe fondul unui organism slăbit, cele două afecțiuni, împreună, cau­zează forme severe, cu degradare rapidă a răspunsului organismului. Sistemul imunitar, solicitat de CoVid, este pus la grea încercare dacă se instalează și gripa. Recomand celor care fac parte din grupele de risc pentru CoVid – persoane în vârstă, cu comor­bidități, să apeleze la medicul de familie, să se treacă pe lista pentru vaccin. DSP a început deja să facă lista cu personalul medical, considerat grupă de risc, în vede­rea vaccinării”, ne-a declarat dr. Predescu.

Diferența față de gripă este pierderea gustului și mirosului

O altă întrebare frecventă e legată de diferențele dintre infecțiile cu CoVid și gripa obișnuită.

”Noi am avut, în primăvară, câteva cazuri de suspiciuni cu CoVid, dar care erau de fapt gripă. La debut, cele două boli se aseamănă mult. Simptomele sunt febră înaltă, dureri puternice de cap, dureri musculare, și, mai ales, tuse. La CoVid, apare în plus pierderea gustului și mirosului. Pierderea mirosului și a gustului nu este însă comună la toate cazurile de CoVid, dar la gripă nu există așa ceva. Lipsa acestora este un puternic semnal de alarmă, până la primul control”, precizează Predescu.

Cum procedăm dacă avem simptome?

Dr. Ionel Dănuț Cliciovan, medic primar și șef secție ATI, răspunde la această întrebare:

”Dacă cineva are simptome, trebuie să sune la DSP, să anunțe și e posibil ca ei să trimită o ambulanță care să poată recolta probele acasă, fără a mai fi nevoie de o deplasare la spital. Dacă omul are febră redusă și nu are alte simptome, el poate fi consultat. I se va măsura sa­tu­rația de oxigen din sângele arterial, prin aplicarea unui pulsoxi­metru. Este o procedură nein­va­zivă, aparatul e ca o clemă care se prinde pe deget. Mai departe, dacă sunt doar simptome ușoare, pacientul va rămâne acasă cu mențiunea de izolare până la sosirea rezultatelor”.

În perspectiva sezonului rece, medicii recomandă măsurile de protecție știute: mască, igienă personală și distanțare. La capitolul igienă, spălarea cu săpun și apă caldă e preferabilă dezin­fectanților pe bază de alcool, dar și aceștia trebuie luați în considere, în cazul în care, momentan, nu avem la dispoziție apă și săpun. Se adaugă consumul de apă, ideal ar fi 2 litri de apă plată pe zi și o dietă diversificată, din care să nu lipsească vitaminele.

Articolul Prevenție! Medicii infecționiști recomandă, cu prioritate, vaccinarea antigripală sezonieră apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*