Prima Școală profesională, din mediul rural și-a deschis porțile

Elevii clasei a IX a, de la Scoala Profesională Fărcașa, au avut parte de o deschidere festivă a cursurilor anului școlar 2017-2018.

Festivitatea deschiderii oficiale a avut loc la sediul școlii din Sîrbi, în prezența primarului comunei Fărcașa,d-l Ioan Stegeran, a d-nei Viorelia Vele,director Scoala gimnazială„Lucian Blaga” Fărcașa precum și a mai multor persoane din cadrul managementului firmei partenere EATON Electroproducție Sîrbi. Clasa a noua are în componență 21 de elevi,proveniți din comună sau din localități apropiate, coordonați de către diriginta clasei, prof.Victorița Fluțar-Ilieș. Elevii vor fi pregăți în domeniul electomecanic iar la finalizarea studiilor aceștia vor fi angajați la firma Eaton

Reprezentanții firmei: dr.ing.Erdei Zoltan, Natalia Lazăr, ing.Gegely Istvan, ing.Ovidiu Zetea și ing.Mihai Anca le-au făcut elevilor o amplă prezentare a profilului firmei, al produselor care se realizează aici precum și beneficiile pe care elevii le vor avea la finalizarea studiilor. Astfel, pe lângă recompensele materiale pe care le vor obține în timpul celor trei ani de studii (200 de lei plus bursa de merit din partea firmei),absolvenții  învățământului profesional dual vor dobândi cunoștințe ,competențe și deprinderi care le vor permite,după absolvire, să ocupe un loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3,4 și 5 conform Cadrului national al calificărilor. Firma Eaton(manager general Pamela Pop) , în cadrul contractului de parteneriat cu Școala gimnazială„Lucian Blaga” Fărcașa, se va preocupa pentru asigurarea celor mai bune condiții de studiu și practică.Se are în vedere construirea,într-un spațiu de la Căminul din Sîrbi, a unui laborator dotat cu absolut tot ceea ce este necesar pentru învățare.

În cadrul discuțiilor d-na Viorelia Vele le-a prezentat elevilor regulamentul de funcționare al școlii, programa  de învățământ și le-a făcut o serie de recomandări  în ceea ce privește procesul de pregătire și conduită.Având în vedere că majoritatea elevilor vin din alte localități, este necesar ca elevii să beneficieze de mijloace de transport  pentru deplasare la școală și întoarcerea acasă, iar acest lucru este deja rezolvat .

Primarul comunei Fărcașa,Ioan Stegeran și Claudiu Marinca,consilierul primarului, le-au făcut elevilor câteva recomandări:

Ioan Stegeran :

„Vă felicit,dragi, elevi, pentru alegerea făcută  si vă asigur că nu veți regreta. Când am gândit acest proiect, am avut în vedere ideea de a crea o școală profesională la nivel  înalt,pentru voi și pentru generațiile viitoare care se vor pregăti să devină profesioniști.Parteneriatul cu firma Eaton este benefic pentru ambele părți ,școala va da oameni calificați,capabili să contribuie la prosperitatea  firmei și a comunei. Acestă școală implică pentru Primărie destule costuri în plus dar,atunci când o faci pentru o cauză nobilă,pentru pregătirea profesională a tineretului, acestă investiție se justifică în totalitate iar rezultatele se vor vedea peste ani.Dorim ca acestă școală și firma Eaton să creeze și să modeleze caractere, iar voi să deveniți oameni de nădejde ai societății. Ați făcut o alegere bună pentru că,după cum vedeți, sunt foarte mulți absolvenți de liceu,de facultăți, cu masterate dar care nu au un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. După terminarea școlii,cei dintre voi care vor dori și vor fi capabili, pot să-și continue studiile însă, față de alții, voi aveți avantajul că veți avea o meserie la bază, o calificare.Autoritatea locală se preocupă în permanență pentru ca voi să fiți motivati să rămâneți în firmă,în comună, și să aveți cele mai bune condiții. In perspectivă ne gândim să construim o clădire nouă,modernă a școlii profesionale,o nouă sală de sport și tot ceea ce mai este necesar.

Vă felicit și vă urez mult succes!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*