Primăria sare în ajutorul asociațiilor de locatari din Baia Mare: peste 40 de blocuri din municipiul Baia Mare vor fi reabilitate din fonduri europene

Asociațiile de proprietari au oportunitatea să acceseze finanțări europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Cei interesați pot să depună la primărie solicitările, însoţite de documentele necesare, pentru ca Primăria Baia Mare să poată aplica în vederea obţinerii fondurilor pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe.
Fondurile europene nu sunt destinate doar termoizolării blocuri, ci pentru alte lucrări: montarea de termopan la balcoane, repararea sau înlocuirea centralelor de scară, montarea unor sisteme de iluminat, introducerea contorizării individuale pentru agentul termic, instalarea de panouri solare sau alte surse de producere a energiei regenerabile.
Un element de noutate este faptul că dacă în trecut contribuția asociațiilor de proprietari se ridica la 25% din valoarea proiectului, acum procentul a scăzut la 10%, suma putând fi achitată în termen de cinci ani de către proprietari.

Astfel,în cadrul întâlnirii dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari și reprezentanții Municipalității, primarul Cătălin Cherecheș a declarat :

“Peste 40 de blocuri din municipiul Baia Mare vor fi reabilitate din fonduri europene. Planurile de modernizare ale acestora le-am discutat împreună cu reprezentanții asociațiilor de proprietari în cadrul unei întâlniri. Reabilitarea termică a imobilelor de locuit va fi demarată în primăvara anului viitor, în cadrul proiectului realizându-se și lucrări la lifturi, șarpante, instalații, subsoluri dar și geamuri. De asemenea, reprezentanții asociațiilor de proprietari vor putea participa la proiect, aceștia fiind incluși în echipa de implementare și vor lua parte la procedurile de achiziție dar și la monitorizarea șantierelor.
Proprietarii au și facilități noi în cadrul acestui proiect. Consilierii locali au aprobat deja, în luna iunie, un proiect de hotărâre care prevede reducerea procentului de contribuție și modalitatea de recuperare a sumelor avansate de Municipiul Baia Mare pentru acoperirea contribuțiilor Asociațiilor de proprietari în vederea implementării cererilor de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Astfel, dacă în trecut această contribuție se ridica la 25% din valoarea proiectului, în urma aprobării hotărârii procentul a scăzut la 10%, suma putând fi achitată în termen de cinci ani de către proprietari.”

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*