PRIMARUL CĂTĂLIN CHERECHEȘ IA ATITUDINE cu privire la deversarea apelor din perimetrul minier în râul Săsar. Cere socoteală pentru atentatul la sănătatea băimărenilor VIDEO

PRIMARUL CĂTĂLIN CHERECHEȘ IA ATITUDINE cu privire la deversarea apelor din perimetrul minier în râul Săsar. Cine este vinovat pentru închiderea sau conservarea perimetrelor miniere? De ce instituțiile direct responsabile nu s-au implicat ? Societatea de stat  Remin, vinovată de distrugerea ecosistemului de pe Râul Săsar.

Azi , 9 ianuarie 2018, Primarul Cătălin Cherecheș  a organizat o conferință de presă având ca subiect principal deversarea apelor de mină din perimetrul minier Baia Sprie în râul Săsar. Cine sunt vinovați, ce fac autoritățile responsabile. Distrugerea ecosistemului un caz cert, de ce nu s-au prelevat probe?

Societatea de stat Remin inters sau dezinteres?

 “Având în vedere ceea ce am constat cu toții , noi cetățeni ai  municipiului Baia Mare, cu privire la modul în care au  fost deversate ape de mine în râul Săsar , cel care traversează Baia Mare, am convocat azi  dimineață la ora 8,00  Comitetul Local pentru Situații de Urgență. ”, a menționat Cătălin Cherecheș

Conferință de presă

Posted by Cătălin Cherecheș on 9 Ianuarie 2018

Deși au fost convocați la întâlnire, cei responsabili nu au participat :

Am constat cu stupoare că Agenția pentru Protecția de mediu, Garda de mediu,Direcția de Sănatate publică,Direcția de Sănătate veterinară, instituții relevante pentru acest aspect , pentru acest eveniment,  instituții care ne puteau oferi informații concrete cu ceea ce s-a întâmplat, nu au considerat necesar  să participe la acest Comitet de Urgență.Din punctul meu de vedere este o chestiune jignitoare la dresa Autorității Locale, este o chestiune jignitoare la adresa cetățenilor.

Îmi doresc ca într-un mod formal să-și explice absența iar pe de altă parte este necesar demisia celor care nu au considerat că este necesar să dea explicații Autorității Locale sau celorlalte instituții prezente  în Comitetul Local pentru Situații de Urgență,  sau demiterea acestora. Aici mă refer la cei responsabili sau cei mandatați să participe la ședință conform prevederilor legale. Autoritatea locală nu a fost anunțată nici de către  Apele Române nici de către  Agenția pentru Protecția de mediu, Garda de mediu și nici de către ISU Maramureș. Mi se pare o chestiune jignitoare la adresa Autorității Locale și comunității băimărene. Au cele două variante demisia sau demiterea.” a menționat Cătălin Cherecheș

Raul Săsar, la intrarea în Baia Sprie. Ieri 08 ian 2018 la ora 17.00

Raul Săsar, la intrarea în Baia Sprie. Ieri 08 ian 2018 la ora 17.00

Posted by Jurnalmm Maramures on 9 Ianuarie 2018

Apele Române: „n-a fost nici un fel de impact asupra vieții umane. ” Dar ecosistemul nu afectează viața oamenilor. Fauna și  flora  nu  reprezintă importanță pentru aceste instituții :

„Am fost îngozit azi dimineață să constat că reprezentanții  Apelor Române marșează pe următoarea problemă,care nici în epoca de piatră nu era de acceptat, nici măcar în anii 50 : „n-a fost nici un fel de impact asupra vieții umane. ”

E foarte bine că nu s-a întâmplat nimic cu vreun om. Noi considerăm că s-a adus un prejudiciu asupra ecosistemului. Acest lucru este înțeles de oamenii normali dar nu este înțeles de cei responsabili.”, a menționat Cătălin Cherecheș  .

Perimetrele miniere din ultimii  ani au fost gestionate după bunul plac a unora. Societatea Remin direct răspunzătoare de acest dezastru acologic:

„Acest lucru scoate în evidență modul cum au fost gestionate perimetrele miniere în ultimii 15 ani în județul Maramureș și în România. S-au cheltuit nu milioane de euro, nu sute de milioane de euro, nu zeci de milioane de euro ci miliarde de euro, peste 3 miliarde de euro pentru închiderea , conservarea perimetrlor miniere.

Cred că a venit momentul, acum, fiind această atenționare dată , într-un fel de Dumnezeu, să punem niște întrebări : Cum s-au cheltuit acești bani ? Care este efectul cheltuirii acestor bani? Ce investiții s-au făcut? Care sunt proiectele tehnice, s-au respectat proiectele tehnice? Dacă contractele, respectiv, modul de achiziție a fost cel corect ? Dacă contractele au fost respectate? Ce clauze există în contractele cu cei care au avut obligația să închidă sau să conserve perimetrele miniere.

Pe de altă parte un lucru este foarte important, cel legat de modul în care astăzi ne aflăm într-o situație paradoxală. Societatea Remin cea de pe perimetrul minier căreia s-a deversat această cantitate de apă de mină , este o societate care are astăzi în cont 20 milioane euro. A venit momentul să ne întrebăm de ce are în cont 20 milioane euro și  nu are în cont 60 milioane euro . A venit momentul să ne întrebă, contractul pentru vânzarea piritelor aurifere ,care era un contract estimat către 60 milioane euro, în final s-a închis la o sumă de 20 milioane euro. Care a fost unitatea de măsură? Ce a ponderat prețul? Cred că a venit momentul ca instituțiile relevante ale statului român să intervină acolo unde sunt probleme majore. Societatea Remin avea toate obligațiile să pună în siguranță perimetrele miniere. Înțeleg că această societate era în insolvență. Nu înțeleg de ce acestă societate nu are un plan de reorganizare. De ce societatea nu a investit într-o stație de epurare, care să protejeze comunitatea din Baia Sprie și Baia Mare. Singurul obiectiv al societății Remin este să-și protejeze acei ziși angajați din conducere cu salarii pe măsură. Societatea Remin nu este o societate privată. Este o societate ce aparține statului român.Ce s-ar fi întâmplat dacă în Maramureș ar fi rămas exploatările de Cupru și Aur? Cine a avut interesul de a închide mineritul? ”, a menționat Cătălin Cherecheș

Autoritatea locală și Primarul Cătălin Cherecheș se vor îndrepta împotriva societății de stat Remin  cu privire incidentul de ieri.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*