Primarul şi viceprimarul din Filipeştii de Pădure, trimişi în judecată pentru finanţarea echipei de fotbal

Violeta Stoica

“Echipa” aflată la conducerea Primăriei Filipeștii de Pădure, formată din primarul Costel Morărescu și viceprimarul Vasile Georgel Surugiu, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești pentru fapte de corupție, la finalul anului trecut.
Dosarul care a fost trimis spre judecare în primă instanță la Tribunalul Prahova vizează finanțarea fostei echipe de fotbal din Filipeștii de Pădure, care ar fi fost susținută ilegal de la bugetul local al acestei comune prahovene.
Conform unui comunicat al DNA, cei doi au fost trimiși în judecată în stare de libertate, atât în sarcina primarului, cât și a viceprimarului fiind reținute fapte care țin de infracțiunea de abuz în serviciu, respectiv pentru zeci de documente de plată a sumelor destinate echipei de fotbal din Filipeștii de Pădure timp de șase ani.

După ani de instrumentare, dosarul a ajuns la Tribunalul Prahova

Despre finanțarea echipei de fotbal din Filipeștii de Pădure, ziarul Prahova a mai publicat, de-a lungul timpului, mai multe articole de presă. În urma unei plângeri făcute la DNA Ploiești de către un grup de foști consilieri locali, procurorii anticorupție au avut ani la rând la dispoziție pentru a finaliza cercetările în acest dosar penal, care a fost trimis, în cele din urmă, spre judecare, Tribunalului Prahova.
Potrivit DNA, “în perioada 25 ianuarie 2006 – 30 martie 2012, inculpatul Morărescu Costel, în calitate de primar al comunei Filipeștii de Pădure, jud. Prahova și de ordonator principal de credite, cu încălcarea legii, a dispus acordarea nelegală de finanțări nerambursabile de la bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei), Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure” (structură sportivă de drept privat), prin semnarea a 56 de ordine de plată, fără existența unui angajament legal. Fapta a determinat crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, reprezentând suma plătită și a unui prejudiciu bugetului local al comunei Filipeștii de Pădure, de aceeași valoare.
În activitatea infracțională, inculpatul Morărescu Costel a fost sprijinit de inculpatul Surugiu Vasile Georgel, viceprimar, respectiv consilier local al comunei Filipeștii de Pădure, județ Prahova, dar și președinte al Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”. Astfel, acesta și-a încălcat atribuțiile de ales local și, cu intenție, a inițiat și a votat 14 hotărâri de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani virate asociației, fără încheierea unor contracte de finanțare nerambursabilă, cu încălcarea unor dispoziții din Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului și Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general din bugetul public. În acest mod a fost înlesnită efectuarea unor plăți nelegale de către inculpatul Morărescu Costel, ordonator principal de credite, către Asociația „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, în sumă totală de 2.204.986 lei.
În cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra tuturor sumelor existente în conturi bancare deținute de inculpații Morărescu Costel și Surugiu Vasile Georgel, precum și sechestru asupra unor imobile deținute de acesta din urmă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*