Primăvara deschide sezonul alunecărilor de teren în Prahova

Accesul auto către 24 de gospodării din Cătunu ar putea fi blocat

Violeta Stoica

Topirea zăpezii, ploile și structura geologică a pământului sunt principalii factori care produc – aproape în fiecare primăvară – alunecări sau scufundări de teren în majoritatea zonelor din județul Prahova predispuse la aceste fenomene naturale.
Mai mult de jumătate dintre localitățile prahovene au avut de-a face, cel puțin o dată, cu apariția alunecărilor de teren care produc ruperi de drumuri, distrug anexe gospodărești, afectează locuințe și determină uneori evacuarea familiilor din casele lor, pentru a nu le fi puse viețile în pericol.
Cel mai nou eveniment de acest gen s-a produs în satul Cătunu, din comuna Drajna, acolo unde accesul auto la 24 de gospodării ar putea fi blocat complet ca urmare a distrugerii drumului de legătură cu restul localității.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, alunecarea de teren s-a produs pe o lungime de 40 de metri și pe o lățime de șapte metri și a afectat un drum local pietruit.

Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, a precizat, ieri, că alunecarea de teren de 40 de metri lungime s-a produs și cu scufundarea terenului aferent drumului comunal, diferența de nivel ajungând chiar și la un metru și jumătate. Practic, spun reprezentanții ISU, alunecarea de teren a afectat un drum pietruit care face accesul la 24 de gospodării, unde trăiesc 18 adulți și 12 copii, locuitorii din zonă fiind nevoiți să ocolească la pas ruptura din sol, pentru a ajunge la casele lor.

alunecari teren2

Nicio mașină – cu atât mai puțin autospecialele pompierilor sau ambulanțele – nu vor avea posibilitatea să intre în zona rămasă izolată. Dacă va fi nevoie de intervenția echipajelor specializate, în caz de incendiu, se va constitui un dispozitiv pornind de la limita alunecării de teren, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. Pe de altă parte, cazurile medicale, după acordarea asistenței medicale sau a primului ajutor, vor fi aduse până la drumul afectat, de aici urmând să fie transportate cu ambulanțele SMURD sau ale Ambulanței Prahova la unitățile medicale, pentru continuarea tratamentului bolnavilor. La închiderea ediţiei, reprezentanţii ISU au precizat că s-a reuşit asigurarea accesului autoturismelor pe un drum din pietriş, fiind realizat în zonă şi un canal de scurgere pentru eliminarea excesului de umiditate din sol.
Ultimele alunecări de teren constatate în zona satului Cătunu, din Drajna, s-au produs la finalul anului 2016, pe drumul comunal DC 32, la aproximativ 100 de metri amonte de confluența pârâurilor Sărătura cu Ogretineanca. Atunci a luat-o la vale o suprafață de pământ cu o lungime de circa 30 de metri și o lățime de 1,5 metri.

„Groapa oii”, punctul sensibil al zonei Drajna

alunecari teren1Ani la rând, precipitațiile abundente sau topirea zăpezilor au găsit punctul sensibil în zona Drajna. Este vorba despre “Groapa Oii”, de pe drumul județean DJ 230, unde, din cauza viiturilor produse pe pârâul Drajna, s-au produs de-a lungul timpului eroziuni ale malurilor apei curgătoare, care au condus și la prăbușirea platformei drumului județean menționat. Un astfel de eveniment s-a produs în primăvara anului 2015, când inclusiv conducta de alimentare cu apă potabilă a fost la un pas de a se rupe din cauza terenului care a luat-o la vale. Atunci, autoritatea locală a decis devierea cursului de apă pentru a nu continua eroziunea malurilor pârâului Drajna.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*