Profesorul Dorin Jitaru, omul care a adus voleiului lugojean un titlu național, devine antrenor emerit

Printr-un ordin recent al Ministerului Tineretului și Sportului, profesorul Dorin Mihai Jitaru a devenit Antrenor emerit.
Este un titlu mai mult decât meritat, ca recunoaștere profesională a unei cariere de antrenor care s-a întins pe parcursul a patru decenii (1963-2003).

Venirea la Lugoj a antrenorului Dorin Jitaru a pus piatra de temelie a performanțelor actuale ale voleiului lugojean.

Să nu uităm că profesorul Jitaru acumulase experiență la CFR Timișoara, Universitatea Timișoara și mai ales la divizionara A, Farul Constanța, o forță a voleiului feminin din România.

La cârma echipei Farul, Dorin Jitaru a obținut două titluri de vicecampioană națională (1980 și 1981), cu participări în cupele europene și cinci medalii de bronz (1977, 1978, 1979, 1982, 1983).

”În 1984, când m-am transferat la Lugoj, CSM avea echipă în campionatul județean, CSS era retrogradată din Divizia școlară, iar catedra de volei de la Școala Sportivă era desființată. În februarie 1985, la ședința de analiză a sportului lugojean, am promis că junioarele iau titlul național în 5 ani și, în 7-8 ani, intrăm în Divizia A. pe moment, diferența între zîmbete și râsete nu a fost prea mare, dar, în luna mai 1990, CSS Lugoj devine Campioana României la Junioare, iar în aprilie 1993, CSS Banatul Lugoj promovează în divizia A”, rememorează Jitaru.

Profesorul Jitaru este cel care a adus voleiului lugojean cea mai mare performanță pe plan intern, și nume titlul de Campioană națională cu echipa de junioare I, în anul 1990.

Echipa Lugojului, campioană națională după un meci de… infarct

Povestea incredibilă a acelui titlu național este cea a unei performanțe de… infarct, despre care antrenorul emerit își amintește cu aceeași emoție, ca în urmă cu 30 de ani:

”A fost un turneu final de șase echipe, la Sala Floreasca din Capitală. În acel an, ca să sprijine intențiile Bucureștiului, au dat voie unor junioare care jucaseră în Divizia A să joace la Calculatorul și la Spartac București. Așa că am avut un turneu de o valoare extraordinar de ridicată. Alături de Spartac, Calculatorul și CSM Lugoj, mai erau Oradea și Oltcit Craiova, o echipă redutabilă, campioana en titre a României la junioare, plus Comerțul Constanța, cu foste jucătoare de Divizia A. În prima etapă, am avut meci cu Calculatorul. Ne conduceau cu 2-0 la seturi și aveau 9-0 în setul trei. Situație disperată! Dar Georgiana (n.r. – Jitaru) a luat atunci meciul pe cont propriu, a început să pună mingi pe colțuri, pe centru și am revenit miraculos. De la 0-9 am câștigat cu 15-11, iar setul doi l-am adjudecat cu 15-2. S-a făcut 2-2 la seturi. În al treilea, am avut noi 14-13 și zic, măi, te pomenești că vom câștiga! Apoi, 15-14 pentru București și am crezut că e gata. Facem noi 16-15, hai că mai avem o șansă! Și tot așa, s-a dus scorul până la 21-19. Așa s-a scris istoria primului meci, meciul care ne-a lansat! Apoi, cu Oradea, am câștigat fără emoție. Cele șase titulare de atunci erau Oana Brudiu și Georgiana Jitaru – ridicătoare, Florentina Itu – secund, Monica Szabo – centru, Corina Loch și Lenuța Tudose, ultima venită de la Galați. Acesta era sextetul de bază, care a adus o victorie miraculoasă în Campionatul Național”.

În îndelungata sa activitate, profesorul Jitaru a promovat 28 de sportive la loturile naţionale de junioare și senioare, printre care o Maestră Emerită a Sportului și 10 Maestre ale Sportului.

De la CSS Banatul Lugoj, acestea au fost: Cristina Schragner (Maestră a Sportului) –lot naţional de senioare 1983-1984, transferată la Ştiinţa Bacău; Claudia Mutaşcu, lot naţional de senioare 1984-1985, transferată la Dacia Piteşti; Simona Orţan, lot naţional de senioare, transferată la Dinamo Bucureşti; Marinela Lungu, lot naţional de junioare, 1990-1991; Delia Chiran, lot naţional de junioare, 1990-1991; Rodica Ciurescu, lot olimpic de junioare Bacău, 1996-1998; Oana Lungulescu, lot naţional de junioare, 1990-1991 și Mihaela Covăcescu, lot naţional de junioare 1986-1987, participantă la turneul internațional de junioare de la Phenian, R.P.D. Coreeană.

Adresăm calde felicitări profesorului Dorin Jitaru pentru această binemeritată recunoaștere!

Articolul Profesorul Dorin Jitaru, omul care a adus voleiului lugojean un titlu național, devine antrenor emerit apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*