Programul manifestarilor MUZEULUI DE ISTORIE SI ETNOGRAFIE LUGOJ dedicat aniversarii „CENTENARULUI MARII UNIRI” – 2018

Anul Centenarului, 2018, va fi unul bogat in evenimente propuse de Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj, manifestari menite a reliefa insemnatatea actului istoric de la 1 decembrie 1918 – un moment fondator al lumii in care traim.Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj deschide marti, 20 februarie 2018, seria evenimentelor omagiale prilejuite de aniversarea Centenarului Unirii, cu o expozitie foto-documentara, itineranta, cu titlul ”CONTRIBUTIA LUGOJENILOR LA INFAPTUIREA MARII UNIRI”.
Acest proiect, care va debuta la Colegiul National ”Coriolan Brediceanu”, consta in amplasarea unor panouri aniversative, de-a lungul intregului an, in absolut toate scolile din Lugoj. Obiectivul nostru declarat este acela de a suscita interesul elevilor lugojeni vis-a-vis de aspecte ale istoriei locale, acum, la o suta de ani de la terminarea Marelui Razboi. Panourile itinerante realizate de institutia noastra, evidentiaza prin fotografii si documente inedite, rolul primordial pe care l-a avut Lugojul in dezvoltarea constiintei nationale a romanilor banateni in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Expozitia aduce in prim plan povestea banatenilor obisnuiti, militari si civili deopotriva, victime ale Marelui Razboi.

 
Un alt eveniment propus de Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj, in luna martie, este „FRONTUL DE ACASA: ASPECTE DIN VIATA COTIDIANA A BANATENILOR “ – o expozitie inedita ce va reuni obiecte de patrimoniu aflate in custodia Muzeului nostru, legate de Primul Razboi Mondial, dar si materiale ale unor colectionari particulari din Lugoj si Caras Severin: scrisori si carti postale trimise pe front sau de pe front ce contin informatii valoroase despre viata din acele momente dificile, jurnale de razboi, fotografii ce infatiseaza ofiteri si soldati banateni alaturi de familiile lor din spatele frontului, cufere si recuzita de razboi, obiecte vestimentare ale perioadei etc.

 
Noaptea Muzeelor la Lugoj va fi celebrata printr-o noua manifestare dedicata Centenarului Unirii. Cu acest prilej vom organiza expozitia „ EI AU FAURIT UNIREA LA LUGOJ“ in care vor fi reliefate portretele biografice ale personalitatilor istorice lugojene (Coriolan Brediceanu, G. Dobrin, G. Popovici, St. Petrovici, Ion Vidu, Ioan Boros, V. Braniste, Caius Brediceanu, T.Vuia etc.), jertfa si lupta pentru obtinerea drepturilor politice ale romanilor banateni, implicarea lor in formarea ideologiei nationale. Portetele acestor personalitati lugojene vor fi desenate de elevi de la Colegiul National „Iulia Hasdeu” Lugoj, coordonati de prof. de specialitate . Lucrarile elevilor, reunite sub egida „Cum vad copii Unirea cea Mare” vor fi expuse la parterul institutiei noastre, in Noaptea Muzeelor. In cadrul acestui eveniment, elevii Scolii Gimnaziale de Muzica ”Filaret Barbu” vor sustine un concert cu piese muzicale pe tema Marii Unirii.
De Ziua Internationala a Iei, pe 24 iunie, Muzeul lugojean va propune un nou eveniment ce are in ca obiectiv celebrarea Marii Uniri. Expozitia „IA CENTENARA“ aduce in prim-plan portul popular din subzona etnografica Lugoj –Faget, din urma cu un secol, haine pe care le-au imbracat, in mod evident, taranii din satele banatene prezenti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.Cu acest prilej vom lansa si proiectul cultural national „100 de naframute” realizat in colaborare cu Consiliul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Cluj. „Naframuta” era oferita de fata feciorului care  pleca la oaste, aceasta fiind pentru el  un adevarat talisman pe front, menit sa-l apere de tot raul. In acest proiect am implicat, elevele Colegiului Tehnic „Valeriu Braniste” Lugoj, in ideea realizarii atelierelor de cusaturi cu motive populare banatene, pentru cele 100 de „naframute” ce urmeaza a fi expuse mai intai la Muzeul din Lugoj si apoi la nivel national.
Expozitia „IDEALUL NATIONAL LA ROMANII LUGOJENI“ este programata pentru data de 15 august 2018. Pe fondul consolidarii unei burgheziei romanesti locale (meseriasi, comercianti, preoti invatatori), dupa Revolutia de la 1848-1849, Lugojul se configureaza ca un spatiu al afirmarii fiintei nationale. Manifestarea va demonstra formarea si evolutia constiintei etnice a romanilor banateni prin cultivarea traditiilor, portului si mai ales a limbii romane, in institutii (biserica si scoala confesionala), dar si in reuniunile de muzica, teatru si lectura aparute in Lugoj precum si prin activitatea politica si congresele Partidului National Roman.
Punand la dispozitia elevilor lugojeni si a cadrelor didactice documente si fotografii de epoca din arhiva Muzeului de Istorie si Etnografie Lugoj, legate de evenimentele istorice de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX , vom propune un concurs inter-clase/ inter-scoli la nivel de oras, cu titlul ”Ce stii tu despre Marea Unire?”, cu intrebari specifice perioadei Primului Razboi Mondial, in tematica regasindu-se evenimente polico-militare marcante pentru Lugojul din aceasta perioada. Tot in luna noiembrie 2018, vom organiza la sediul Muzeului de Istorie si Etnografie Lugoj o sesiune de comunicari stiintifice dedicata Centenarului, manifestare prilejuita de lansarea volumului omagial RESTITUIRI BANATENE, al Societatii de Stiinte Istorice – filiala Lugoj.
Pentru expozitia ce va fi vernisata in cinstea Zilei Nationale a Romaniei – „LUGOJUL SI CENTENARUL MARII UNIRI“, muzeul isi propune sa printeze pe suport de canvas, sub forma a 18-20 de panouri mari(1,20m/1,00m), sustinute de un cadru de aluminiu, toate evenimentele importante si documentele legate de Actul Unirii de la 1918 – personalitati lugojene care au militat si pregatit Unirea, participarea lugojenilor la Marele Razboi, declansarea conflictului relatat in presa vremii orasului nostru, ocuparea Banatului de trupele sarbe si franceze, intrarea trupelor romane in Lugoj, instaurarea administratiei romanesti. Vernisajul expozitiei va fi onorat de prezenta d-nei Maia Dobrin, nepoata marelui om politic George Dobrin, primul prefect roman al judetului Caras-Severin dupa Marea Unire. Corul ,,Ion Vidu” al Casei de Cultura a Municipiului Lugoj va sustine, in cadrul acestei manifestari, un recital in onoarea implinirii a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri.

Ne propunem sa tiparim, in conditii grafice de exceptie, un catalog bilingv (roman-englez) – Rolul Lugojului in contextul Marii Uniri, in care sa ilustram prin fotografii color, documente si texte realizate de muzeografii nostri, contributia orasului Lugoj la toate evenimentele din anii 1914 – 1918 si la Actul Unirii”, a spus DACIANA VUIA, director al Muzeului de Istorie si Etnografie Lugoj.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*