Proiect in dezbatere! Vom plati tarife diferite pentru gunoiul pe care-l facem, dupa cat si cum il aruncam!

Persoanele fizice si juridice vor fi taxate diferit pentru ridicarea gunoiului, in functie de cat de mult gunoi produc, cat de des e colectat si daca folosesc sau nu saci personalizati de colectare.Conform unui proiect de act normativ pus recent in dezbatere la Ministerul Mediului nu vom fi taxati insa pentru sortare, transport si alte operatiuni ulterioare, insa unii operatori economici vor fi supusi unor costuri legate de astfel de operatiuni. De modificarile aduse in ultimii ani legii privind regimul deseurilor, printre care s-a numarat si introducerea unui instrument numit „platesti pentru cat arunci”, ar fi trebuit sa se foloseasca autoritatile locale atunci cand colecteaza gunoiul de la populatie, in ideea unei mai bune colectari, dar nu se poate aplica in prezent pentru ca nu exista parghii legale pentru asta.  

Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje pus recent in dezbatere la Ministerul Mediului va aduce insa aceste parghii legale, dupa ce e aprobat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

 

Operatorii vor trebui sa ne puna la dispozitie macar doua tipuri de tarife pentru ca ne ridica gunoiul, tarife ce vor fi stabilite in functie de urmatoarele criterii: cat gunoi aruncam, cat de des vine masina de gunoi sa-l ridice, greutatea gunoiului si folosirea sacilor specializati. Acest mod de taxare nu exista momentan in legislatia noastra. Mai mult,  in proiectul de OUG se arata ca, pentru colectarea separata, transportul, sortarea si alte operatiuni ulterioare ridicarii gunoiului nu vom plati noi, ca simplii cetateni sau ca firme, aceste costuri urmand sa cada in sarcina operatorilor. Detalii aici

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*