Punte peste ocean! Lugojul alături de Cuba, la despărțirea de o personalitate marcantă a culturii de dincolo de ocean

Un lugojean care a reușit să deschidă, de mai mulți ani, o punte culturală între România și Cuba stabilind relații de prietenie cu marile centre de cultură din Havana, cu Teatrul Jose Marti și Biblioteca Municipală Ruben Martinez Villena din capitala cubaneză, aduce un omagiu culturii poporului de peste ocean printr-un mesaj de recunoștință și apreciere la despărțirea de cea mai strălucită stea a culturii și istoriei cubaneze din ultima jumătate de veac.
Ștefan Zamfirescu, care a vizitat Cuba de trei ori, alătură Lugojul, prin dimensiunea sa culturală, sentimentelor de tristețe și solidaritate, cauzate de pierderea lui Eusebio Leal Spengler, personalitate marcantă a culturii cubaneze, unul din cei mai mari istorici ai Havanei. Remarcabilă a fost realizarea unei lucrări despre evoluția Bisericii Catolice Apostolice din Cuba, din 1492 până în prezent.

De asemenea, istoricul a făcut referiri importante la prezența în Cuba a pontifilor Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc.

“Trebuie să ne cunoaștem prin cultură. Cel care iubește Cuba prin cultură, trăiește acum suferința culturii cubaneze prin pierderea celei mai strălucite stele a insulei din America Centrală, care a scris istoria cubaneză de la începuturi, atât cât i-au permis datele culese de arheologi, cât și despre istoria catolicismului cubanez de 500 de ani. S-a stins cea mai mare stea a culturii cubaneze, care și-a consacrat viața în domeniul istoriei cubaneze. Prin mine, orașul Lugoj, un mare locaș de cultură, transmite poporului cubanez sincere condoleanțe pentru pierderea celei mai mari inteligențe a culturii din Cuba”, a ținut să exprime Ștefan Zamfirescu.

Istoricul Eusebio Leal Spengler, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Pontificale Luterane, care are sediul în extrateritorialitatea Vatican San Giovanni in Laterano din Roma.

A trecut în posteritate, la vârsta de 77 de ani, remarcând-se prin efortul său susținut de a reface centrul istoric al capitalei cubaneze.
Credința creștină i-a fost insuflată de mama sa și a fost membru al Tineretului Acțiunii Catolice, înainte de Revoluție.

La 16 ani a lucrat ca inspector fiscal la primăria din Havana și l-a descoperit pe mentorul și profesorul său Emilio Roig de Leuchsenring, istoric al Havanei, pe care l-a înlocuit în această funcție, după cinci ani.

În timpul vieții a fost recompensat cu diplome și recunoașteri din partea celor mai importante universități din lume.

Eusebio Leal Spengler a reușit să reconstruiască palate, fortărețe, case și piețe, iar în 1982 UNESCO a recunoscut Vechea Havană ca patrimoniu mondial.

În 1993, Oficiul Istoric condus de Eusebio Leal Spengler a primit puteri excepționale pentru crearea și exploatarea propriilor surse economice și pentru a utiliza fondurile pentru finanțarea planului de restaurare întrerupt.

Cea mai valoroasă operă a istoricului cubanez este “Istoria bisericii catolice și apostolice din Cuba, din 1492 până în prezent”.
Eusebio Leal Spengler a fost căsătorit de mai multe ori și a avut cinci copii, doi stabilindu-se în Spania.

Articolul Punte peste ocean! Lugojul alături de Cuba, la despărțirea de o personalitate marcantă a culturii de dincolo de ocean apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*