Radiografia sezonului încheiat pe loc de Europa! O echipă realistă, dar care s-a autodepășit într-un campionat atipic

CSM Lugoj a încheiat pe locul cinci o ediție de campionat în care avea ca obiectiv clasarea în primele opt. De unde autodepășirea, cum a fost ediția 2020 – 2021 și altele în dialogul cu președintele secției de volei a clubului lugojean.
– Au trecut două săptămâni de la încheierea sezonului 2020 – 2021 al campionatului feminin de volei, timp suficient pentru o analiză la rece a acestei ediții. Cum a fost?
– În primul rând neobișnuit, sistemul de desfășurare în turnee de două sau trei meciuri fiind utilizat ca măsură de prevenire a infecțiilor. Lucru care, consider, n-a fost productiv și a dus la o aglomerare de jocuri ce au determinat, spre final, o uzură fizică și mentală con­si­de­ra­bilă pentru echipele cu loturi reduse, cum a fost și cazul nostru. De aici și unele rezultate mai puțin scontate. Din fericire, spre lauda staff-ului tehnic și medical, n-am avut accidentări care să scoată sportive din circuit, iar infectarea cu Covid a fost colectivă și a afectat pe timp foarte scurt lotul.

– Al treilea an consecutiv pe locul V, o performanță extraordinară, care a însemnat din nou depășirea obiectivului. Ce înseamnă acest lucru, ne propunem prea puțin la startul sezonului, sau ne autodepășim mereu?
– Oamenii de volei au spus-o, a fost cel mai echilibrat campionat din ultimii zece ani, exceptând lup­ta la titlu, care s-a dus, practic, în doi. De la Dinamo (locul trei) până la Galați (locul nouă) s-au înregistrat evoluții calitativ foarte bune și scoruri strânse, de multe ori surprin­zătoare.

În ce privește obiectivul secției de volei am fost rezervat la start, cunoscând investițiile masive pe care le-au făcut echipe care în trecut nu aveau obiective europene – Rapid, Voluntari, Medgidia, Galați. Și, ținând cont de lotul foarte redus cu care am pornit în toamnă, plus nesiguranța privind gestionarea situației pandemice, am declarat, într-o discuție cu actualul primar al Lugojului, că vom putea obține în mod cert locul al optulea. Adică o calificare în Play-Off 2, acolo unde lucrurile se mai pot schimba în anumite condiții.

Ca să răspund exact la întrebare: nu ne-am propus puțin, am fost doar realiști și, într-adevăr, ne-am autodepășit, dar nu e prima dată. Mai mult decât oricând, meritul a fost al lotului de 11 sportive și al staff-ului tehnic, aflat la a treia realizare de acest gen, ce duce Lugojul în Cupele Europene intercluburi.

– Lotul din acest an a însemnat o combinație între jucătoare ro­mânce și jucătoare din Serbia. În condițiile în care regulamentul s-a schimbat, vom fi pregătiți să abordăm campionatul cu două românce permanent în teren?
– Clar că vom fi, la asta lucrăm. Pe de o parte, să asigurăm prezența unor sportive românce competitive în lot și în teren, pe de alta, să găsim voleibaliste străine de calitate, care să ni se alăture și să aducă plusvaloarea necesară unei echipe respectate la această oră, pe plan intern și nu doar.

– Este o perioadă în care se cre­io­nează loturi, se rescriu bugete, muncă de birou. Cum se lucrează în birourile CSM Lugoj?
– Țin să mulțumesc în mod special angajaților clubului, cu care am făcut echipă bună de organizare și care, fiecare din postura sa, are un merit cert în reușita din acest an a voleiului.

În perspectivă, ținând cont de faptul că s-a aprobat alocarea bugetului solicitat la nivel de secție, în contact permanent cu staff-ul tehnic aflat și în aceste zile în Lugoj, cântărim opțiunile pe care le putem lua în considerare și încercăm să clădim un lot echilibrat pe posturi, cu variante de schimbări punctuale sau de sistem. Adică să evoluăm ca posibilități.

– La ce să se aștepte iubitorii, deloc puțini, ai voleiului lugojean pentru viitorul sezon? Vor fi ambiții mai mari?
– Da, cu siguranță. A fost un sezon foarte bun, care ne dă încredere să continuăm în același stil. Cum se știe, în cei unsprezece ani consecu­tivi de prezență în prima ligă am ocupat doar pozițiile opt, șapte, șase, cinci… Ne dorim, evident, mai mult. Nu am rostit întâmplător cuvântul încredere, e cheia reușitelor noastre de până acum. Trebuie să fim uniți, implicați și coerenți atât la nivel sportiv, cât și organizatoric.

– Stabilitatea financiară a fost în anii anteriori principalul adversar al echipei. Ce se preconizează din acest punct de vedere?
– Nu pot spune că voleiul din Lugoj n-a fost sprijinit în ultimul deceniu. Dar, cu siguranță, la oamenii pe care i-a avut și sacrificiile pe care aceștia le-au făcut, merita clar mai multă apreciere. Și ar fi decontat, probabil, și performanță în con­se­cin­ță.

Rezultatele au depășit perma­nent condițiile materiale și s-a creat falsa impresie că participarea afectivă și profesionalismul celor din fenomen pot înlocui mereu lipsurile din buget. Nu este așa. Din fericire, ultimul an sportiv, din august și până la zi, a demonstrat că, în condițiile în care munca spor­tivilor și antrenorilor este respectată, beneficiile de performanță și imagi­ne pot susține eficient o frumoasă poveste. Revenind la prezent, ceea ce considerăm că ne este necesar în susținerea obiectivelor coincide cu ceea ce ni s-a promis la nivel de Consiliu Local și Primărie. Așa încât va trebui să ținem sus ștacheta reușitelor și sunt convins că o vom face.

– Și cel mai important lucru, când ne vedem? Public și ju­că­toare împreună pentru a recrea atmosfera superbă de la Lugoj…
– Voleiul este unul din cele mai frumoase și spectaculoase sporturi de pe glob. Al doilea ca popularitate pe toate continentele, după fotbal, idem la nivel de reprezentare prin federații sportive. Și cel mai răspândit sport feminin de echipă în lume, tot statistic fundamentat. România fiind cotată a șasea națiune voleibalistică a continentului în 2020, campionatul național a devenit deosebit de atractiv, chiar dacă ponderea elementelor autohtone valoroase este, din păcate, în scădere în loturile echipelor de top.

La noi, în Lugoj, povestea vo­leiului, mai veche de treizeci și cinci de ani, va continua cu si­gu­ranță, capitolele anterioare obligân­du-ne să nu coborâm garda, ci dimpotrivă. La întrebare, răspunsul nu poate fi decât: sănătoși să fim ! Proiectul de sezon viitor cuprinde etape săptămânale, speranțele noastre fiind ca, inclusiv în condiții de protecție, sălile să poată fi din nou populate și spectacolul să se deruleze în fața celor pentru care se joacă, de fapt: susținătorii lugojeni. Cei care compun inima mare de care avem întotdeauna nevoie. Noi îi dorim cât mai repede alături de volei.

Articolul Radiografia sezonului încheiat pe loc de Europa! O echipă realistă, dar care s-a autodepășit într-un campionat atipic apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*